Asiantuntijat arvioivat Linnan juhlien asut – "Paras puku hänellä tähän mennessä"

STT

Presidentin puoliso Jenni Haukio edusti Linnan juhlissa pelkistetyssä, vaaleassa ja suoralinjaisessa iltapuvussa.

Hillitty puku päästää pääosaan materiaalin.

– Tyylikäs, presidentin puolison arvolle sopiva puku, arvioi vaatturiliike Sauman toimitusjohtaja, vaatturi Tuomo Pynttäri STT:lle.

Iltapuku on valmistettu Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kehittämällä teknologialla, jossa vaate tehdään ekologisesta, koivuperäisestä ioncell-kuidusta. Kangas kudottiin käsin. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jenni Haukiolla oli yllään paras puku tähän mennessä, sanoi puolestaan laulaja Helena Lindgren, joka on juhlinut Linnassa neljä kertaa.

– Se on kyllä erittäin hyvin leikattu puku. Sehän ei riitä, että puku on hyvä, kun sen kantaja seisoo. Sen täytyy olla hyvä myös istuessa ja kumartuessa. Jo materiaali on nerokas idea sinänsä, hyvin kantaaottava ja eteenpäin katsova, Lindgren kuvailee STT:lle.

Puvun ovat suunnitelleet Emma Saarnio ja Helmi Liikanen.

Miesten juhlapukeutumiseen perehtynyt Pynttäri kertoo erityisesti ihailevansa veteraaneja, jotka usein toteuttavat Linnan pukukoodia tarkasti helmen- tai vaaleanharmaata solmiota myöten.

– Siinä ei tehdä juttua itsestä, vaan juhla on se juttu, Pynttäri sanoo.

Veteraani Tuomas Lappalainen odotti itsenäisyyspäivän vastaanoton alkamista torstai-iltana. Lehtikuva/Jussi Nukari

Erityisesti nuoremmat miehet ovat viime vuosina ottaneet vapauksia ja pukeutuneet pukukoodin mukaisen frakin sijaan smokkiin. Tänä vuonna osa smokeista oli muodinmukaisesti vihreitä.

– Etiketin mukaista se ei ole, mutta kuitenkin juhlavaa. Nuoret tyylikkäät ja dynaamiset miehet haluavat laittaa smokin, ja se on tavallaan vakiinnuttanut paikkansa. Esimerkiksi (näyttelijä) Jasper Pääkkönen oli todella tyylikäs smokissaan.

Esimerkiksi Vaasan nuorisovaltuuston puheenjohtajan Antonio Tecan takin selkämykseen brodeerattua kissaeläimen päätä Pynttäri pitää kiinnostavana yksityiskohtana, joka todennäköisesti kertoo jotakin kantajastaan.

Kansanedustaja Jani Toivola (oik.) ihasteli Vaasan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Antonio Tecan erikoista takin selkämystä. Lehtikuva/Jussi Nukari

Sen sijaan Linnassa tänäkin vuonna nähdyt valkoiset tennarit sopivat Pynttärin mukaan lähinnä ärsyttämään.

– Miestenhän on hyvin helppo pukeutua tämän kaltaisiin juhliin, jos haluaa mennä tyylikkäästi ja etiketin mukaan, hän sanoo.

Helena Lindgrenin mielestä vuotta voi pukujen osalta kuvata sanalla monipuolinen. Oli värejä, metallinhohtoa, kimallusta ja raitaa.

– Harvinaisen paljon näkyi esimerkiksi keltaista ja vihreää.

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhardin musta-kultainen puku oli osa Naisten Linjan kampanjaa, jossa suunnitellut puvut pohjautuivat lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten tarinoihin.

– Katson myös, miten ihminen kantaa puvun ja miten se sopii hänen persoonaansa. Tässä kaikki osui kohdalleen, hän (Gebhard) kantoi sen hyvin ylväästi. Pelkkä puku ei riitä, vaikka se olisi kuinka upea, Lindgren pohtii.

Nuorisoalan kattojärjestö Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhardin (vas.) musta-kultainen puku oli osa Naisten Linjan kampanjaa, jossa suunnitellut puvut pohjautuivat lähisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten tarinoihin. Lehtikuva/Vesa Moilanen

Värejä oli tosiaan kiitettävästi, sanoo myös muotiasiantuntija ja kirjailija Mirva Saukkola.

– Esimerkiksi Krista Paasin oranssi puku oli hyvin näyttävä ja kaunis. Samoin kansanedustaja Tytti Tuppuraisen keltainen, Sinikka Nikanderin suunnittelema asu oli hyvin näyttävä, samoin kansanedustaja Jaana Pelkosen vastaava Teemu Muurimäen asu, hän sanoo STT:lle.

Asiantuntijat kiittelivät Krista Paasin oranssia pukua näyttäväksi ja kauniiiksi. Krista Paasin vierellä Mikko Paasi. Lehtikuva/Jussi Nukari

– Tänä vuonna myös metalli oli vahvasti esillä. Esimerkiksi Jasper Pääkkösen kumppanin Alexandra Escat'nMert Otsamon suunnittelema kullanhohtoinen puku oli hyvä esimerkki siitä.

Näyttelijä Pihla Viitalan smaragdinvihreänä kimaltava asu oli Saukkolan mukaan esimerkki vanhan ajan Hollywood-glamourin paluusta.

– Monissa asuissa kurkotettiin vähän menneisyyteen ja vintagetunnelmaan. Oli myös aitoja vintageasuja, jotka tukivat tämän vuoden kierrätys- ja ympäristöteemaa.

Pihla Viitala. Lehtikuva/Jussi Nukari

Futuristista näkemystä puolestaan edusti muusikko Anna Puun asu, jossa puolet yläosasta muistutti haarniskaa. Puku oli Teemu Muurimäen suunnittelema.

Saukkolan mukaan naisten asuissa oli myös selvästi mietitty käyttäjän viihtymistä vaatteessaan. Paljasta pintaa oli Saukkolan arvion mukaan aiempaa vähemmän, hihat puolestaan olivat tehneet paluun iltapukuihin.

– Tässä voi näkyä naisten yhä vahvempi halu miettiä omaa rooliaan ja naiseuttaan, Saukkola sanoo.

Anna Puu saapui Linnan juhliin yhdessä Jukka Immosen kanssa. Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut