Thaimaan luolapoikia pelastanut Paasi ei kutsuisi itseään sankariksi

Mikko Paasi ja puoliso Krista Paasi. Lehtikuva/Vesa Moilanen

Veden alla työskennellessä ympäristöasiat tulevat lähelle, kertoi suomalaissukeltaja Mikko Paasi Linnan juhlissa. Hän pyrkii toimimaan ympäristön puolesta niin henkilökohtaisella tasolla kuin sukellusfirma Koh Tao Diversinkin puolesta.

– Keräämme verkkoja pois vedenalaisista sukelluskohteista, ja niistä valmistetaan sitten pukuja ja muita. Lisäksi meillä on kaikenlaisia muita siivousprojekteja viikoittain, Paasi kuvailee.

Sukellusfirma myös kannustaa ihmisiä uusiokäyttämään juomapulloja.

– Ostamme juomakelpoista vettä ja annamme sitä siellä ilmaiseksi, jotta ihmiset tulisivat käyttämään omia pullojaan, etteivät he aina ostaisi uusia, Paasin puoliso Krista Paasi lisäsi.

Näyttävään oranssiin iltapukuun pukeutunut Krista Paasi oli yksi illan kuvatuista vieraista. Juhla-asu oli Mirkka Metsolan käsialaa.

Mikko Paasi tuli kansainvälisesti tunnetuksi, kun hän osallistui keskikesällä Thaimaassa luolaan loukkuun jääneiden poikien pelastamiseen. 12 poikaa ja heidän valmentajansa jäi tulvavesien vangiksi Pohjois-Thaimaassa. Pelastustyöt kestivät yhteensä 18 päivää, ja kaikki saatiin lopulta pelastettua. Yksi sukeltajista kuoli pelastustöissä.

Julkisuudesta huolimatta kutsu Linnaan tuli Mikko Paasille yllätyksenä. Hän kuvaili kutsua suureksi kunnianosoitukseksi.

– Innolla odotan, että pääsisin tapaamaan vielä veteraaneja ja kaikkia muita.

Itselleen Paasi ei suostu sankarititteliä ottamaan, vaan hänen mukaansa sen ansaitsevat ennemminkin esimerkiksi Suomen sotaveteraanit tai ihmiset, jotka tekevät sankaritekoja joka päivä.

– Meidän tiimillä oli vain tietynlaiset tiedot ja taidot. Me olimme paikalla ja teimme sen, mitä kuka tahansa muu olisi tehnyt siinä tilanteessa, Paasi sanoi.

Linnan juhlia seuraavana päivänä Paasit olivat lähdössä Thaimaahan, sillä Mikko Paasi osallistuu siellä kesän luolaoperaatiosta kertovan dokumentin tekoon.

Kun hän kesällä suuntasi kohti luolaa, oli Krista Paasilla kova huoli. Krista Paasi muisteli päivien olleen kovin raskaita.

– Varsinkin sen jälkeen, kun yksi pelastussukeltajista kuoli. Vielä kun olen tuossa menettänyt itsekin todella rakkaan ystävän vähän aikaa sitten, niin totta kai se oli vielä rankempaa sitten, kun kuulin tästä menehtyneestä ja Mikko sanoi, että "Hei hei, menemme luolaan", Krista Paasi kertoi.

Pariskunnalla on kolmivuotias lapsi. Mikko Paasin mukaan ajatukset vaimosta ja lapsesta auttoivat pitämään pään koossa pelastusoperaation keskellä.

– Sitä pitää huolen, että tulee varmasti takaisin itse ja voin vain kuvitella, millaista Kristalle on ollut olla kotona, kun me olimme puoli vuorokautta kuulumattomissa aina. Ei varmasti ollut helppoa, ja sen takia sinä oletkin minun sankarini, Paasi sanoi ja kääntyi vaimonsa puoleen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut