Jasper Pääkkönen suomii päättäjiä ympäristöajattelun lyhytnäköisyydestä ja pikavoittojen tavoittelusta – "Emme ymmärrä kauhean hyvin mikä tekee meistä erityisiä"

Jasper Pääkkönen juhli itsenäisyyttä Presidentinlinnassa yhdessä puolisonsa Alexandra Escatin kanssa. Lehtikuva/Vesa Moilanen

STT

Näyttelijä Jasper Pääkköselle itsenäisyyspäivän juhliminen Linnassa on suuri kunnia – erityisesti nyt, kun juhlien teema on hänelle sopivampi kuin mikään muu – yhteinen ympäristömme.

Pääkkösen mukaan suomalaiset eivät ole ymmärtäneet kovin hyvin sitä, mikä tekee suomalaisista sekä Suomesta erityisen ja mitkä ovat meidän vahvuuksiamme.

– Saunayrittäjänä voin sanoa, että sauna on meille suomalaisille niin arkinen asia, ettemme ole osanneet ajatella, että siinä voisi olla vetovoimaa ulkomaisesta näkökulmasta, Löyly-saunan omistava Pääkkönen sanoo.

Time Magazine esimerkiksi valitsi Löylyn tänä vuonna yhdeksi "mahtavimmista paikoista maailmassa".

Pääkkösen mukaan sama pätee Suomen luontoon, mistä hän antaakin kritiikkiä päättäjille.

– Meillä on päättäjien toimesta vuosikymmeniä ajateltu, että luonnosta otetaan kaikki irti lyhytnäköisellä pikavoittojen tavoittelulla, on sitten kyse vesistöistä tai vaikka kaivosteollisuuteen liittyvistä luontoalueista.

Luontoon liittyvä lyhytnäköisyys on Pääkkösen mielestä erityisen hämmentävää nyt, kun puhtaasta luonnosta tunnetussa Lapissa on meneillään matkailubuumi.

– Lapissa on maailman puhtain ilma, upeata luontoa, tyhjyyttä, eikä mitään merkkejä teollisuudesta, joka hyödyntää ja suorastaan riistää luontoa pikavoittojen tavoittelumentaliteetilla. Siitä huolimatta luontoon liittyvät asiat, luontomatkailu tai luonnonsuojelu ovat monen päättäjämme silmissä jotain turhanpäiväistä viherpiipertämistä, saivartelua tai haihattelua.

Pääkkönen näkee luontomatkailussa mahdollisuuden työllistää suomalaisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja tuoda rahaa juuri niille alueilla, jotka sitä kaikkein kipeimmin tarvitsevat.

– Niille kaikkein muuttotappioisimmille seuduille, joissa työttömyysluvut on järkyttävän suuria ja joissa kipeästi tarvittaisiin kaikkia tuloja. Jos vaakakupin toisessa päässä ovat kansainväliset kaivosyhtiöt, jotka tulevat, jättävät tänne roposia ja jälkeensä valtavan luontotuhon, niin ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä siitä, kumpi näistä vaakakupissa olevista asioista valitaan.

Pääkkösen mukaan hän on huomannut suomalaisen luonnon ihmeellisyyden entistä paremmin ulkomaalaisen avopuolisonsa, mallina työskentelevän Alexandra Escatin kautta. Escat on ollut haltioitunut Suomen luonnosta useaan otteeseen parin matkustaessa Suomessa.

– Jos hän julkaisee sosiaalisessa mediassa kuvia suomalaisesta luonnosta, on siellä heti jonossa ihmisiä kysymässä, että mistä tällainen satumaailma löytyy, tänne on pakko päästä heti.

Moni Linnan juhlien vieras oli jo käynyt nykäisemässä Pääkköstä hihasta ja halunnut keskustella tämän kanssa luontoasioista.

Spike Leen ohjaama BlacKkKlansman kilpailee parhaimman draamaelokuvan palkinnosta ensi vuoden Golden Globe -gaalassa. Ehdokkuus julkistettiin itsenäisyyspäivänä.

Pääkkösen mukaan on tärkeää, että rasismista kertova elokuva leviää mahdollisimman monen ihmisen katsottavaksi.

– Normaalin elokuvan tapauksessa olisi vain itsekästä ajatella, että toivottavasti kaikki näkevät meidän elokuvan. BlacKkKlansmanissa on niin valtavan vahva ja valitettavan ajankohtainen yhteiskunnallinen sanoma, ja silloin elokuvan leviäminen on jotain muuta kuin vain sen elokuvan leviämistä.

Pääkkönen kertoo, että hänen piti olla kuvaamassa amerikkalaista elokuvaa, mutta se siirtyi viime hetkellä.

– Se työ meni sivu suun. Kyseessä oli rooli, jonka sain suoraan BlacKkKlansmanin perusteella, ja olisin taas näytellyt elokuvan pahista. Jostain syystä vaikuttaa, että olen lokeroitumassa pahikseksi, mutta ehkä se on parempi kuin tylsä ensirakastajarooli, Pääkkönen nauraa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut