Yhdysvallat lupaa aikalisän uusissa tullikorotuksissa Kiinaa vastaan

Presidentit Donald Trump ja Xi Jinping sopivat aloittavansa keskustelut "rakenteellisista muutoksista". LEHTIKUVA / AFP

STT

Valkoisen talon mukaan Yhdysvallat on luvannut lykätä uusia Kiinaan kohdistuvia tullimaksuja, joita oli määrä korottaa tammikuun alussa. Ellei 90 päivän kuluessa löydy sopua, tulleja korotetaan suunnitellusti 10 prosentista 25 prosenttiin.

Valkoinen talo tiedotti asiasta Yhdysvaltojen ja Kiinan presidenttien tapaamisen päätyttyä Argentiinassa.

Kiinan valtion mediat kertoivat aiemmin, että maiden johtajat ovat sopineet pidättäytyvänsä uusista tulleista 1. tammikuuta jälkeen.

Valkoisen talon mukaan Kiina on luvannut vastineeksi ostaa Yhdysvalloista "hyvin merkittävän määrän" muun muassa maatalous-, energia- ja teollisuustuotteita tasapainottaakseen maiden välistä kauppaa.

Lisäksi presidentit Donald Trump ja Xi Jinping sopivat aloittavansa keskustelut "rakenteellisista muutoksista" liittyen teknologiaan, aineettoman omaisuuden suojaan, kybertuvallisuuteen, palveluihin ja maatalouteen.

–  Molemmat osapuolet ovat sopineet pyrkivänsä siihen, että nämä toimet saadaan päätökseen seuraavien 90 päivän aikana, Valkoinen talo kertoo tiedotteessaan.

–  Jos osapuolet eivät kykene löytämään sopua kyseisen ajanjakson kuluessa, tulleja korotetaan 10 prosentista 25 prosenttiin.

 

<story-element type="subheading"> Kiistojen juuret syvällä ja tiukassa

 

Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset erimielisyydet ovat niin syvät, että niiden ei ole odotettu ratkeavan lähikuukausina. Trump on palkannut neuvonantajikseen hyvin Kiina-vastaisia ihmisiä ja noussut edeltäjiään aggressiivisemmin vastustamaan Kiinan nousua monella rintamalla.

Trump on presidentinvaalikampanjoinnista lähtien syyttänyt Kiinaa epäreiluista käytännöistä maiden välisessä kaupassa ja investoinneissa.

Trump on tähän mennessä määrännyt Kiinalle rangaistustullit, jotka kohdistuvat noin 250 miljardin dollarin arvoiseen tuontiin. Se vastaa noin puolta kaikesta Yhdysvaltojen Kiinan-tuonnista. Suunnitellut tullikorotukset koskevat noin 200 miljardin dollarin arvoista tuontia, sillä osa tuotteista on jo korkeampien tullien piirissä.

Lisäksi Trump on uhannut, että rangaistustullit voidaan ulottaa myös kaikkiin jäljellä oleviin kiinalaistuotteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.