Patriootti, nöyrä palvelija, todellinen kumppani, suuri valtiomies – entinen presidentti George H. W. Bush on kuollut

LKS 20181201 BSX08; (FILES) In this file photo taken on July 15, 2013 Former US President George H. W. Bush points to his wife Barbara Bush during an event in the East Room of the White House in Washington, DC. - Former US president George H.W. Bush, who helped steer America through the end of the Cold War, has died at age 94, his family announced late Friday November 30, 2018. "Jeb, Neil, Marvin, Doro and I are saddened to announce that after 94 remarkable years, our dear Dad has died," his son, former president George W. Bush, said in a statement released on Twitter by a family spokesman. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP) - LEHTIKUVA / AFP LEHTIKUVA / AFP

STT

Poliitikot ympäri maailman ovat ilmaisseet osanottonsa entisen presidentin George H. W. Bushin kuoleman johdosta. Bush kuoli eilen 94-vuotiaana.

Bush vanhempi toimi Yhdysvaltojen presidenttinä 1989–1993 ja luotsasi näin Yhdysvallat kylmän sodan päättymisen yli. Entinen Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatshov kiitti Bushia tämän roolista kylmän sodan lopettamisessa. Gorbatshovin mukaan Bush oli "todellinen kumppani".

Gorbatshov ja Bush julistivat yhdessä kylmän sodan päättyneeksi huippukokouksessa Maltalla joulukuussa 1989. Vuonna 1991 johtajat allekirjoittivat strategisia ydinaseita rajoittavan Start I -sopimuksen.

– Monet muistoistani liittyvät Bushiin. Saimme tehdä töitä yhdessä aikana, jolloin tapahtui valtavia muutoksia. Se oli dramaattista aikaa, joka vaati kaikilta suurta vastuunottoa. Sen tuloksena kylmä sota ja kilpavarustelu päättyivät, Gorbatshov sanoi venäläisen Interfax-uutistoimiston mukaan.

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan Bush oli johtaja, joka aina piti arvossa liittolaissuhdetta Euroopan kanssa. Britannian pääministeri Theresa May sanoi, että Bush oli Britannialle hyvä ystävä.

– Britannia muistaa suurta valtiomiestä ja todellista ystäväämme, May sanoi.

 

 

Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama kuvasi edesmennyttä republikaanipresidenttiä patriootiksi ja nöyräksi isänmaan palvelijaksi. Obama kehui erityisesti Bushin työtä kylmän sodan lopettamiseksi ja ydinaseiden uhan vähentämiseksi.

– Vaikka sydämemme ovat tänään raskaat, ne ovat myös täynnä kiitollisuutta. Ajatuksemme ovat Bushin koko perheen luona tänään – ja kaikkien niiden, jotka inspiroituivat Georgen ja Barbaran esimerkistä, Obama tviittasi viitaten Bushin vaimoon, joka kuoli huhtikuussa.

Myös istuva presidentti Donald Trump ilmaisi osanottonsa Bushin kuolemasta. Lausunnossaan Trump kiitti Bushin johtajuutta ja vakaata arvostelukykyä, joiden avulla Bush luotsasi Yhdysvallat ulos kylmästä sodasta. Trumpin mukaan Bush myös valoi perustukset, joille Yhdysvaltojen vauraus ja menestys on viime vuosikymmeninä pohjannut.

 

 

Bush vanhemman jälkeen presidentiksi noussut Bill Clinton kiitti Bushia paitsi poliittisesta urasta, myös ystävyydestä.

– Olen ikuisesti kiitollinen ystävyydestä, jonka muodostimme. Kun ensi kertaa nuorena kuvernöörinä tapasin hänet kodissaan Kennebunkportissa, minuun teki vaikutuksen se, miten ystävällinen hän oli (tytärtäni) Chelseaa kohtaan ja miten omistautunut hän oli Barbaralle ja lapsilleen, Clinton sanoi lausunnossaan.

Kalifornian ex-kuvernööri Arnold Schwarzenegger sanoi Yhdysvaltojen menettäneen suuren sankarin.

– Presidentti Bush on lähtenyt viimeiselle lennolleen, mutta hänen määränpäänsä ei ole tuntematon. Hän lentää elämänsä rakkauden, Barbaran, käsivarsille. Tänään jokaisen meistä pitäisi katsoa ylös ja sanoa hänelle hiljaiset kiitokset, Schwarzenegger sanoi lausunnossaan.

 

 

George ja Barbara Bush ehtivät olla naimisissa 73 vuotta. Heiltä jäi viisi lasta ja 17 lastenlasta.

Perheen tiedottaja julkaisi Twitterissä tiedotteen, jossa Bushin poika George W. Bush ilmoitti isänsä kuolemasta. Bush nuorempi toimi Yhdysvaltojen presidenttinä kaksi virkakautta 2001–2009.

– George H. W. Bush oli mitä hienoimman luonteenlaadun omaava mies ja paras isä, jota poika tai tytär voi toivoa, hänen poikansa kuvasi.

Bush oli kärsinyt terveysongelmista pitkään. Vuonna 2012 hän kertoi sairastavansa Parkinsonin tautia, joka rajoitti hänen liikkumistaan ja pakotti hänet pyörätuoliin.

Perheen tiedottajan mukaan hautajaisjärjestelyistä ilmoitetaan pian.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.