Sää siirtää Suomi 100 -satelliitin laukaisua muutamalla päivällä

Suomi 100 -satelliittia kuljettavan raketin laukaisu Kaliforniasta on jälleen siirtynyt myöhemmäksi huonon sään vuoksi. Satelliitin oli määrä ampaista avaruuteen hieman kello puoli yhdeksän jälkeen keskiviikkona illalla Suomen aikaa. Seuraava laukaisuyritys on lauantaina.

Satelliitin piti lähteä matkaan jo runsas viikko sitten, mutta laukaisua jouduttiin lykkäämään kantoraketille tehtävien tarkastusten vuoksi.

Alun perin Suomi 100:n oli määrä lähteä matkaan intialaisen kantoraketin kyydissä jo noin vuosi sitten, mutta tuolloinkin kantoraketin tekniset ongelmat viivästyttivät projektia. Tässä yhteydessä suomalaissatelliitin kantoraketti päätettiin vaihtaa amerikkalaisen SpaceX-yhtiön raketiksi.

Aalto-yliopiston avaruusfysiikan professori Esa Kallio kiisti STT:lle taannoin, että satelliitilla olisi ollut tavallista enemmän epäonnea.

– Tällaisia tarkastuksia pitää tehdä. Tällä samalla Falcon 9 -kantorakettiversiolla on muistaakseni tehty jo 42 laukaisua, ja ne kaikki ovat olleet onnistuneita. Tietenkin me ja varmaan SpaceX-firmakin haluaa, että myös jatkossa tapahtuu näin ja tekee siksi tarkistuksia, Kallio sanoi.

Satavuotiasta Suomea juhlistavan satelliitin kehitystyö on tapahtunut Aalto-yliopiston johdolla yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Satelliitin on tarkoitus mitata lähiavaruuden avaruussääilmiöitä ja kuvata muun muassa revontulia sekä erityisesti Suomea.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut