Nasan Mars-luotain laskeutui punaiselle planeetalle

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Insight-luotain laskeutui onnistuneesti Marsin pinnalle maanantaina hieman ennen iltakymmentä Suomen aikaa. Ensimmäinen kuva Marsin pinnalta saatiin ihasteltavaksi vain muutama minuutti laskeutumisen jälkeen.

Marsin kuoren värähtelyjä aiotaan mitata laskeutujan matkassa olevalla seismografilla. Toinen laitteisto on tarkoitettu seuraamaan pinnan alaista lämpöä. Marsin värähtelyjen ja lämpötilan ymmärtäminen on tarpeen, koska Nasa toivoo voivansa lähettää planeetalle tulevaisuudessa miehitetyn lennon.

Ennen Insight-laskeutujaa Marsiin saapui Curiosity-mönkijä, joka laskeutui punaiselle planeetalle vuonna 2012. Curiosity on pystynyt todistamaan, että kaukana menneisyydessä Marsissa on ollut edellytykset elämään.

Miehittämättömiä avaruusluotaimia on lähetetty Marsia kohti 1960-luvulta alkaen. 43 hankkeesta vain noin 40 prosenttia on onnistunut.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut