Edessä kuusi ja puoli kauhun minuuttia: Nasan Mars-luotain laskeutuu tänä iltana

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan keväällä matkaan lähettämän Insight-luotaimen on määrä laskeutua tänään Marsiin. Tavoitteena on, että hankkeen avulla saadaan lisää tietoa punaisen planeetan järistyksistä ja pinnanalaisesta maailmasta.

Insight lähti matkaan vajaat seitsemän kuukautta sitten, ja se on Marsiin saapuessaan matkannut yli 480 miljoonaa kilometriä.

Insightin on määrä saapua Marsin kamaralle noin iltakymmeneltä Suomen aikaa. Se syöksyy planeetan ilmakehään noin 20  000 kilometrin tuntivauhtia, mistä sen on jarrutettava pikaisesti kahdeksaan kilometriin tunnissa. Nasassa saapumisen hetkiä kutsutaan "kuuden ja puolen minuutin kauhuksi".

Marsia kohti alettiin 1960-luvulla lähettää miehittämättömiä avaruusluotaimia. 43 hankkeesta vain noin 40 prosenttia on onnistunut.

–  Marsiin meno on todella, todella vaikeaa, Thomas Zurbuchen Nasasta sanoo.

Marsin kuoren värähtelyjä aiotaan mitata laskeutujan matkassa olevalla seismografilla. Toinen laitteisto on tarkoitettu seuraamaan pinnan alaista lämpöä.

Marsin värähtelyjen ja lämpötilan ymmärtäminen on tarpeen, koska Nasa toivoo voivansa lähettää planeetalle tulevaisuudessa miehitetyn lennon. Laskeutumista on pidetty myös yhtenä miehitetyn lennon suurimmista haasteista.

Ennen Insight-laskeutujaa Marsiin saapui Curiosity-mönkijä, joka laskeutui punaiselle planeetalle vuonna 2012. Curiosity on pystynyt todistamaan, että kaukana menneisyydessä Marsissa on ollut edellytykset elämään.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut