Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Synnytystonnista 200 miljoonan perhevapaauudistukseen – puoluejohtajat etsivät keinoja syntyvyyden nostoon

Puolueilla on monenkirjavia lääkkeitä huolestuttavan alhaiselle tasolle laskeneiden syntyvyyslukujen nostoon.

Keinovalikoimassaan ainakin kristillisdemokraatit erottuvat joukosta, sillä puolue on kaavaillut vaihtoehtobudjetissaan tuhannen euron vauvarahaa. Puheenjohtaja Sari Essayahin mukaan kyseessä olisi myös eräänlainen yhteiskunnan tervehdys uudelle tulokkaalle, ja se tasa-arvoistaisi nykytilannetta, jossa osa kunnista jo maksaa tämäntyyppisiä kannustimia.

– Tarvitaan monenlaisia keinoja, mutta siinä vaiheessa kun lapsi syntyy, tarvitaan monenlaista hankintaa, Essayah sanoi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n järjestämässä tentissä keskiviikkona Helsingissä.

Keskustan puheenjohtaja ja pääministeri Juha Sipilä piti Essayahin ehdotusta aivan mahdollisena.

– Esimerkiksi tuo Sarin esittämä toimi on ihan harkinnan arvoinen, Sipilä sanoi.

 

 

Perhevapaiden uudistaminen saa puolueilta laajalti tukea, mutta näkemykset uudistuksen hintalapusta vaihtelevat.

Sipilä sanoi hyvän uudistuksen maksavan noin 200 miljoonaa euroa, ja siihen on ensi vaalikaudella hänen mukaansa varaa.

– Perhevapaauudistuksessa tärkeä asia on se, että kun sitä on katsottu työllisyysasteen ja työmarkkinoiden näkökulmasta, niin on käännettävä katse perheen ja lapsen näkökulmaan. Silloin saadaan tärkeämpi tavoite täytettyä kuin että jos työllisyysaste nousee 0,02 prosenttia, Sipilä sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo ei maininnut tarkkoja summia, mutta myönsi uudistuksen vaativan valtion vastaantuloa.

– Olen sanonut, että tämä on niin tärkeä uudistus suomalaisessa yhteiskunnassa, että se voi jotain maksaakin, Orpo sanoi.

Orpo arvioi päivää aiemmin esitellessään kokoomuksen lapsi- ja perhepoliittista ohjelmaa, että mahdollisissa lisäpanostuksissa puhuttaisiin kymmenien miljoonien tasosta.

Perhevapaiden uudistaminen haudattiin tämän vaalikauden osalta viime talvena. Tuolloin Sipilä perusteli hankkeen tyssäämistä sillä, että kustannukset olisivat olleet kovat ja työllisyysvaikutus suhteellisen vaatimaton.

 

 

Toissa kesänä synnytystalkookommenteistaan tikun nokkaan joutunut SDP:n Antti Rinne sanoi uskovansa kokonaisvaltaiseen perhepolitiikkaan.

– Sen pitää lähteä liikkeelle siitä, että lapsia suunnittelevilla ihmisillä on selkeä näkemys tulevaisuudesta toimeentulon ja palveluiden näkökulmasta, Rinne sanoi.

Hänen mukaansa kuntien rooli on keskeinen, sillä ne tuottavat olennaisilta osin lasten ja perheiden palvelut.

Sinisten Sampo Terho otti esiin myös lapsiperhe-elämää koskevat negatiiviset mielikuvat sanoen, että vanhemmuutta pelkäävät sellaiset ihmiset, jotka eivät ole siihen kosketuksissa.

– Omasta kokemuksestani 3-vuotiaan isänä voin sanoa, että itsekin pelkäsin juuri sitä, mikä itse asiassa on kaikkein parasta, sitä arkea lapsen kanssa, Terho sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti tarpeellisena, että yhteiskunta on lapsiystävällinen, ja hänen mukaansa perhepolitiikkaa pitää kehittää.

– Mutta ratkaisua matalaan syntyvyyteen sieltä ei löydy, Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa se, että ihmiset hankkivat nykyään vähemmän lapsia, johtuu vaihtoehtojen lisääntymisestä ja kulttuurin ja elämäntapojen muutoksesta.