Botoxista pelastus kansantautiin

Purentakiskot suojaavat hampaita kulumiselta, mutta eivät poista narskutteluongelmaa. Tomi Glad

Hanna Gråsten

Narskuttelu eli bruksismi on yleistynyt huomattavasti viime vuosina. Joka viides suomalainen nakertaa itselleen terveysongelmia, jotka näkyvät hampaiden lisäksi myös parisuhteessa. Narskutteluongelmaan usein kirjaimellisesti herätään, kun kumppanin yöuni häiriintyy narskutteluäänistä.

Botox-hoidolla vaikeasta bruksismista kärsivät pääsevät eroon hampaiden narskuttelusta pysyvästi. Käsittelyssä purentalihakseen ruiskutetaan botuliinia lihasten rentouttamiseksi. Helsinkiläisellä lääkäriasema Cityklinikalla Botox-hoitoja tehdään noin kymmenen kuukaudessa, mutta ajoittain tapauksia on enemmänkin.

Kuopion Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) vastaanotolla käy päivittäin narskuttelupotilaita.

–Se on jo kansantauti. Tiukka työtahti ja koventuneet vaatimukset purkautuvat narskutuksena, kun elimistö pyrkii laukaisemaan stressiä, kuvailee YTHS:n hammaslääkäri Pasi Hämäläinen.

 

Bruksismin oireet ovat monimuotoisia, eikä niitä usein osata yhdistää narskutteluun. Hampaiden vihlonnan ja arkuuden lisäksi narskuttelu voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, niska-hartiaseudun kiputiloja sekä kasvojen puutumista.

Leukanivelten purentavoimat ovat niin kovia, että yksittäinen hammas voi mennä kuolioon tai lohjeta.

–Kyseessä on vakava ongelma. Narskuttelijan tunnistaa monesti jo ulkonäöstä, sillä narskuttelu korostaa leukakulmia ja muokkaa kasvoja viisikulmaisiksi, Hämäläinen toteaa.

Yleisin hoitomuoto narskutteluun on purentakisko, joka teetetään yksilöllisesti potilaan hampaiden muotoon. Kiskon hinta vaihtelee reilusta 100 eurosta 400 euroon. Purentakisko ei poista narskutteluongelmaa, mutta suojaa hampaita kulumiselta.

Botox-hoidon kertamaksu on 390 euroa, mutta useimmat joutuvat uusimaan käsittelyn ennen kuin narskuttelu loppuu pysyvästi. Myös rentoutumishoidot ja stressaavien asioiden käsittely ennen nukkumaanmenoa voivat vähentää yönarskuttelua.

Lohjenneen tai puhki kuluneen hampaan tilalle laitettavan hammasimplantin hinta on paikkakunnasta ja lääkäristä riippuen 1000–3000 euroa.

 

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut