Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mykkänen: Pelastusalan koulutus siirtyy Kuopioon – "Muutos ei niin dramaattinen kuin äkkiseltään voi tuntua"

Pelastusalan koulutus siirtyy kokonaan Kuopioon ja Helsingin pelastuskoulu lopetetaan, kertoo sisäministeri Kai Mykkänen (kok.). Mykkäsen mukaan vuodesta 2021 lähtien kaikki Suomen pelastajat peruskoulutetaan Kuopion Pelastusopistolla.

Mykkäsen mukaan siirtymäajan aikana Kuopion peruskurssin sisältöä kehitetään myös ensihoidon osalta tasolle, joka mahdollistaa Helsingin nykykäytännöt.

Helsingissä kaikki noin 400 palomiestä ovat myös ensihoitajia. Helsingissä Pelastuskoulun jälkeen palomiehillä on ollut oppisopimuksen kautta alle vuodessa kelpoisuus ensihoitotyöhön.

Mykkäsen mukaan peruskoulutuksen keskittämisellä pyritään maksimoimaan mahdollisuudet panostaa opetukseen ja sen välineisiin valtakunnallisesti.

– Kehitämme pelastusalan koulutusta seuraavien vuosien aikana merkittävästi, esimerkiksi pelastajien ensihoitopätevyyden kohottamiseksi kaikkialla Suomessa. Peruskurssi kannattaa tuottaa yhdessä paikassa, Mykkänen sanoo tiedotteessa.

Sisäministerin mukaan Helsingin ja Uudenmaan osaamiskeskuksella on pelastusalan tulevassa järjestelmässä keskeisiä kansallisia tehtäviä ja niiden myötä kasvava rooli pelastusalan täydennys- ja erikoistumiskoulutuksessa.

– Nämä voivat liittyä esimerkiksi tilannekeskusjohtamiseen tai pelastustyöhön vaativassa kaupunkiympäristössä. Muutoksessa on haasteensa, mutta se ei kaikilta osin ole niin dramaattinen kuin äkkiseltään voi tuntua. Tälläkin hetkellä suurin osa Helsingin ammattipelastajista ja kaikki muun Uudenmaan ammattipelastajat on peruskoulutettu Kuopiossa. Monet heistä ovat saaneet tärkeää täydennyskoulutusta Helsingissä, mikä voi jatkua.

Suomen pelastusalan ammattilaisista noin 90 prosenttia koulutetaan nykyisin Kuopiossa ja noin kymmenen prosenttia Helsingin Pelastuskoulussa, joka on osa Helsingin pelastuslaitosta.

Helsingin pelastuslaitoksella pelastusalan koulutuksen keskittämistä Kuopioon on vastustettu ainakin siihen asti, että tiedetään miten Helsingin malli turvataan.