Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Epäilyt elinten ryöstämisestä eivät ota hälvetäkseen: Kiinassa rikollisten ja mielipidevankien kohtalo on kirjailijan mukaan karu

Kiinan virallisen kannan mukaan maassa tehdään noin 10 000 elinsiirtoa vuodessa ja kaikki on läpinäkyvää: elinten luovuttajat ovat vapaaehtoisia eikä kuolemaantuomittujen vankien elimiä enää käytetä.

Kansainväliset ihmisoikeusaktivistit, tutkijat ja suuri osa tiedeyhteisöä ovat eri mieltä. Heidän mukaansa todellisuudessa elinsiirtoja tehdään vuosittain jopa 100 000, mihin vaatimattoman kokoiseksi jäänyt muutaman vuoden ikäinen elinluovutusjärjestelmä ei mitenkään riitä.

Epäilyttävää on myös se, että ulkomaisille asiakkaille voidaan tarjota uutta elintä hyvin lyhyellä odotusajalla. Aktivistien mukaan yhtälön voi ratkaista vain yksi johtopäätös: elimiä otetaan joiltakin vastoin heidän tahtoaan.

Koska edes rikollisten teloitukset eivät riittäisi epäsuhtaa selittämään, vastauksen täytyy löytyä mielipidevankien kohtalosta. Tähän johtopäätökseen on päätynyt amerikkalais-brittiläinen Ethan Gutmann, joka kirjoitti aiheesta kirjan The Slaughter (Teurastus) useita vuosia kestäneiden haastattelujen perusteella.

– Suuri osa Kiinan teloituksista tapahtuu nykyisin sairaaloissa, Helsingissä tiistaina puhunut Gutmann tiivistää.

Hän on perehtynyt erityisesti meditaatiomenetelmä Falun Gongin harjoittajiin, joiden määrän räjähdysmäistä kasvua Kiina 1990-luvulla pelästyi. Sittemmin "kulttina" kielletyn liikkeen jäseniä on vangittu ja Gutmannin mukaan käytetty siirtoelinten lähteenä. Hengissä selvinneet liikkeen jäsenet kertoivat Gutmannille säännöllisesti tehdyistä verikokeista ja tarkastuksista, joilla vankeudessa pohjustettiin elinten poistamista.

 

 

Kiina on myöntänyt käyttäneensä teloitettuja rikollisvankeja aiemmin siirtoelimien lähteenä mutta syytteet mielipidevankien elinryöstöistä se on aina kiistänyt. Aktivistien mukaan käytäntö on kuitenkin jatkunut, ja Falun Gongin lisäksi uhriksi ovat joutuneet myös muut vähemmistöt kuten tiibetinbuddhalaiset, epävirallisten kristillisten kirkkojen jäsenet sekä nyt myös Luoteis-Kiinan islaminuskoiset uiguurit.

– Viimeisen vuoden, puolentoista aikana on tapahtunut jotain erikoista. Jokaiselle uiguurille on tehty dna-testi ja myös verikokeita, Gutmann kertoi.

Vahvoista eettisistä epäilyistä huolimatta Kiina näyttää saaneen viestilleen jonkin verran vastakaikua muun muassa kansainvälisessä elinsiirtojärjestössä (Transplantation Society), vaikka monet merkittävät lääketieteelliset toimijat pitävät tietoja elinryöstöjen jatkumisesta vakuuttavina.

Kokemustensa perusteella Gutmann kehottaa myös suomalaisia pohtimaan kiinalaisten perimmäisiä tavoitteita, kun maan kanssa tehdään yhteistyötä lääketieteen alalla.

– Se mikä vaikuttaa täysin viattomalta ei välttämättä ole sitä, hän sanoo.