Navetassa voi hengittää

Stefan Richter viihtyy savolaisissa maisemissa. Akseli Muraja

Sara Vainio

Auringon paahtamassa pihakeinussa nököttää uupunut mies. Top Chef -ohjelmasta tuttu Stefan Richter polttaa ketjussa, naureskelee nuhjuisille varpailleen ja hakee navetasta kylmän kaljan.

Richter on häärännyt hengästyttävällä tahdilla läpi elämänsä. Hän on reissannut melkein 30 vuotta, kilpaillut Amerikan Top Chefissä kahdesti, ollut naimisissa niin ikään kahdesti ja pyörittänyt viime vuodet menestyviä ravintoloita samaan aikaan sekä Suomessa että Yhdysvalloissa.

Kuukausi sitten Richter myi ravintolansa Kaliforniassa ja muutti Suonenjoelle äitinsä tilalle kunnostamaansa navettaan.

– Ei pysty enää. Mieti, millaista on kun on tyttö- tai poikaystävä. Ja sitten, jos olisi vielä kolme lisää. Lentelin mannerten väliä, ja joka kerta oli kuusi päivää jet lagia mennessä ja toiset kuusi takaisin tullessa, Richter kuvailee.

ÄitiLiisa Richterin maalaamat maisemataulut johdattavat vierailijat perille pitkin sokkeloisia pikkuteitä. Huippukokin uusi koti on suomalaisuuden perikuva: Punaisissa puumökeissä on valkeat ikkunanpienat, koivut heiluvat hiljalleen tuulenvireessä ja taustalla erottuvat kanala ja rantasauna.

Sinne tänne on kuitenkin ripoteltu muistoja maailmalta. Richter on raahannut matkalaukussa Suonenjoelle mitä kummallisimpia tuliaisia: pilkkimökin kamiinan jenkeistä, tammen sukujuurilta Saksasta, vaahteran synnyinkaupungista Tampereelta. Kanat ovat saaneet nimensä entisten tyttöystävien mukaan.

– Sitten syksyllä... Richter sanoo, vetäisee etusormen kaulansa poikki ja naurahtaa.

Pari kaljaa, makkara, telkkari ja katiskat. Päiväunille noin puoleksi tunniksi ja viiden jälkeen sauna, sellainen on tavallinen arkipäivä Richterin tilalla. Pihaa hallitsevat iso nuotiopaikka ja sen ympärille pystytetyt kaljamerkkien päivänvarjot, mutta juhlia ei ole vähään aikaan tiedossa.

– Stefan tarvitsee taukoa! En halua kaupunkiin enää, en ole ollut kapakassakaan kahteen kuukauteen. Ja katso ympärillesi! Tämä on the best thing ever! Miksi jäisin Losiin?

Äiti tekee ruokaa ja Stefan syö makkaraa pahvilautaselta. Gourmet-kokin pakastin on täynnä Snellmania.

– En kokkaa täällä mitään, ikinä! Haluaako valokuvaajakaan kuvata vapaa-ajallaan tuttujen häitä?

Kokonaan lomalle uraohjus ei osaa heittäytyä. Nyt, kun jenkkibisnekset on myyty, on aika vallata alaa Suomessa. Tänään vietetään uuden Steakhousen avajaisia Jyväskylässä. Richter on valmistautunut juhliin poimimalla kanttarelleja.

– Tuolla on mieletön paikka, hän sanoo, ja osoittaa epämääräisesti järvelle.

– Ihan keltainen matto. Menee pari tuntia niin on jo sata kiloa avajaisiin kasassa. Mutta en paljasta missä! Koskaan ei saa kertoa sienipaikkaa.

Jyväskylän jälkeen suunnitelmissa on vielä ainakin yksi ravintola lisää, mieluiten pohjoiseen.

– Katselen seuraavaksi, jos Lapista löytyisi paikka Steakhouselle. Pääsisi hiihtämään!

Suomen talvi jännittää yli vuosikymmenen Kalifornian auringossa viettänyttä kokkia. Kylmyys ei ole ongelma, Richter pohtii, mutta tylsyys saattaa olla.

– Mitä on Suonenjoella keskellä talvea? Ei mitään! Kukaan ei kestä täällä kuukausia katsoa telkkaria. Sieltä tulee Poliiseja kolme jaksoa peräkkäin, vanhaa Frasieria ja se tyhmä peliohjelma keskellä yötä.

Viihdykkeeksi hän nikkaroi pilkkimökkiä, eikä uskalla ainakaan vielä myydä Amerikan-kotiaan pois.

– Vedän mökin talvella jäälle ja voin asua pari viikkoa siellä. Ja jos tekee taas joskus mieli matkalle, jenkeissä on talo varalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut