Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaali-into laski suurissa kaupungeissa – Kuopiossa ennakkoäänissä yli neljänneksen pudotus

Seurakuntavaaleissa ennakkoon äänestäneiden määrä on useissa suurissa kaupungeissa jäänyt viime kertaa alhaisemmaksi. Seurakuntavaalien kampanjapäällikön Hanna Piiran mukaan ennakkoäänestysprosenttia ovat kuitenkin nostaneet pienet seurakunnat ja suuremmista esimerkiksi Porin seurakuntayhtymä.

Kuopion seurakunnissa ennakkoäänestämässä kävi yhteensä 4 371 ihmistä, kun vuonna 2014 ennakkoäänen käytti 5965 ihmistä. Äänimäärässä on siis noin 27 prosentin pudotus. Vilkkain äänestyspäivä oli näissä vaaleissa keskiviikko.

Myös varsinainen äänestysprosentti putosi miltei noin kahdella prosenttiyksiköllä. Äänioikeutettujen määrään suhteutettuna ennakkoäänestämässä kävi 6 prosenttia äänioikeutetuista, kun vielä 2014 ennakkoääntään käytti 7,9 prosenttia äänioikeutetuista.

Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakunnissa äänestysprosentti nousi puolestaan viime vaaleja korkeammalle, mutta vain 0,1 prosenttiyksikön verran. Iisalmen seurakunnassa ennakkoäänestämässä kävi yhteensä 963 ihmistä, mikä on 6,9 prosenttia kaikista 13 953 äänioikeutetusta. Viime vaaleissa ennakkoäänensä antoi 6,6 prosenttia äänioikeutetuista.

Lapinlahdella äänesti näissä vaaleissa 7,8 prosenttia ja edellisissä vaaleissa 6,6 prosenttia äänioikeutetuista. Kunnassa on yhteensä 4 257 äänioikeutettua, joista 333 äänesti ennakkoon.

Ylä-Savon kunnista äänestysprosentti laski ainoastaan Sonkajärvellä 1,7 prosenttiyksikön verran. Ennakkoon äänesti 11,1 prosenttia, kun edellisissä vaaleissa vastaava lukema oli 12,8 prosenttia.

Yhteensä Ylä-Savon seurakunnissa ennakkoäänestämässä kävi 7,7 prosenttia äänioikeutetuista.

Muualla Suomessa esimerkiksi Espoossa ennakkoääniä oli annettu puoli kolmeen mennessä reilu 8 600, kun edellisissä vaaleissa ennakkoääniä kerääntyi 10 600.

Helsingissä ääniä oli annettu 14 000, kun edelliskerralla kivuttiin reiluun 17 600 ennakkoääneen.

Lisäksi esimerkiksi Tampereella, Lahdessa ja Seinäjoella ennakkoäänten määrä on jäämässä edelliskertaa alhaisemmaksi.

Sen sijaan Porissa puoli kolmeen mennessä ennakkoääniä oli kertynyt hieman päälle 4 000, kun edelliskerralla Porissa ennakkoäänestämään intoutui lähemmäs 3 300.

Ennakkoäänestys päättyi tänään kello 18. Varsinainen vaalipäivä on viikon päästä sunnuntaina 18. marraskuuta.

Vaaleissa valitaan seurakuntaneuvostot ja kirkkovaltuustot seuraavalle nelivuotiskaudelle, joka alkaa ensi vuonna. Ehdokkaita on yhteensä 16 700.