Sote-johtaja tienaa nyt enemmän kuin Suomen pääministeri

Varkauden sosiaali- ja terveysjohtaja Seppo Lehto nauttii nykyisin alansa huippupalkkaa.

Kaupunginhallitus antoi kesällä Lehdolle 4 100 euron palkankorotuksen. Kokonaispalkka nousi 13 846 euroon.

Summa on pari tuhatta euroa suurempi kuin esimerkiksi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajan Risto Miettusen kuukausipalkka.

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) nauttii runsaan 11 000 euron kuukausipalkkaa.

Kunnissa työskentelevien sote-johtajien keskiansio oli viime vuoden lokakuussa 6 200 euroa.

– Melkoinen huippupalkka lääkärijohtajaksi. HUS:in toimitusjohtaja Aki Lindén taitaa olla ainoa, joka tienaa enemmän ja hänellä on 20 000 alaista, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila.

Lehto on nyt Varkauden kaupungin kovapalkkaisin virkamies.

– Hän on palkkansa ansainnut. Onhan se toki paljon ja eiköhän katto ollut nyt tässä, sanoo Varkauden kaupunginjohtaja Hannu Tsupari.

Tsupari muistuttaa, että kaksi muutakin perusturvan johtavaa viranhaltijaa oli lähdössä virkavapaalle, mikä olisi vaikeuttanut sairaalan ja terveyskeskuksen toimintaa, sote-valmistelua ja neuvotteluja leikkaustoiminnasta Suomen Terveystalo Oy:n kanssa

– Lehdon tehtävä on vastuullinen ja hänen lähtönsä olisi sattunut keskeneräisiä hankkeita ajatellen huonoon aikaan. Koko kuvio oli vaarassa purkautua, huomauttaa puolestaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Selkomaa (kok.).

Varkauden perusturvalautakunnan puheenjohtajan Raimo Koikkalaisen (sd.) mukaan Lehdon palkkapäätös on kaupungille kokonaistaloudellisesti edullisempi ratkaisu kuin se, että Lehto olisi lähtenyt ja hänelle olisi palkattu sijainen.

– Kaupunki oli palkka-asiassa aloitteellinen, ei Lehto. Minä en palkasta päättänyt, vaan kaupunginhallitus.

– Lehdon uusi työ poliklinikalla sydänpotilaiden kanssa on esimerkiksi huomattavasti edullisempaa kuin se, että potilaat lähetettäisiin Kuopioon, hän sanoo.

Kaupunginhallitus oli jo aiemmin myöntänyt Lehdolle virkavapaata. Hän oli hakenut Lapin sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäriksi ja samaan aikaan samaan sairaanhoitopiirin sisätautien poliklinikan ylilääkäriksi sekä medisiinisien hoidon tulosaluejohtajaksi.

Lehto veti hakemuksensa pois kesäkuussa. Hänet oli ehditty valita viimeksi mainittuun virkaan. Varkaus päätti palkankorotuksesta heinäkuun lopulla.

Tsuparin mukaan Lehto haluttiin pitää Varkaudessa, ja useat virkamiehet sekä luottamushenkilöt neuvottelivat asiasta Lehdon kanssa.

– En tiedä, kuka ehdotti palkankorotusta ja uusia tehtäviä. Se oli yhteinen kokonaisratkaisu, kaupunginjohtaja sanoo.

Lehdon tehtäväkohtainen palkka, 9 746 euroa pysyi entisenä. Uutta on 3 500 euron kuukausikorvaus yhden poliklinikkapäivän pitämisestä viikossa sekä 600 euroa vastaavan ylilääkärin tehtävien hoidosta.

Lehto on tehnyt satunnaisesti poliklinikkapäiviä myös aiemmin.

Lääkäriliiton Halila kommentoi Lehdon 3 500 euron palkkiota yhdestä poliklinikkapäivästä viikossa näin:

– Jos tuolla summalla tekisi poliklinikkatöitä viisi päivää viikossa, nousisi summa sellaiseksi, ettei yksikään lääkäri tienaisi samaa ainakaan julkisella puolella.

–  Korvaus tunti- tai päivätyöstä ei ole kuitenkaan suoraan verrannollinen kuukausipalkkaan. Se on yleensä selvästi suurempi.

KT Kuntatyönantajien tutkimuspäällikkö Margareta Heiskanen ei ota kantaa Lehdon palkankorotukseen.

– Sote-johtajien työkuvat vaihtelevat paljon ja siksi myös palkat ovat erilaisia. En tiedä, miten juuri tämän palkan perusteet on arvioitu työn vaativuuden ja viranhaltijan osaamisen suhteen, Heiskanen sanoo.

Hän kertoo, että kunta-alan palkankorotukset ovat tällä sopimuskaudella 0,4 prosenttia. Lehdon palkankorotus oli yli 40 prosenttia.

Seppo Lehto ei vastannut keskiviikkona Savon Sanomien haastattelupyyntöihin.

Varkauden kaupunki ei tiedottanut tavalliseen tapaan kaupunginhallituksen kokouksesta, missä päätettiin Lehdon palkasta.

Lehdistö ei saanut poikkeuksellisesti kokouksen esityslistaa etukäteen, eikä sitä julkaistu kaupungin verkkosivuilla ennen kokousta.

Pöytäkirja ilmestyi verkkosivuille useita päiviä kokouksen jälkeen, mutta ei lainkaan tiedotusvälineille, vaikka yleensä tiedotetaan heti kokouksen jälkeen.

– Viivästys johtui lomista. Sihteerin sijainen ei osannut laittaa kokousasioita verkkoon, Tsupari sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut