Grilliherkusta kymmeniä leikkauksia koirille

Grillikaudella eläinlääkärien vastaanotoille kiidätetään Suomessa useita kymmeniä koiria, jotka ovat syöneet maissintähkiä. Savon Sanomien soittokierros eläinlääkäriasemille eri puolella maata paljastaa, että ongelma on valtakunnallinen.

– Omistajat eivät tajua tilanteen vakavuutta. Jo pieni pätkä maissia voi tukkia koiran ohutsuolen ja aiheuttaa hengenvaaran, varoittaa eläinlääkäri Sinikka Sarpanen.

Tänä kesänä Kuopion Eläinlääkärikeskuksella on jouduttu leikkaamaan jo lukusia koiria maissintähkän syömisen vuoksi. Sarpasen arvion mukaan Kuopion Eläinlääkärikeskuksessa kesän aikana leikkaukseen päätyy maissien takia yli kymmenen koiraa.

Turun Eläinlääkäriasema Pet-Vetin eläinlääkäri Sonja Westerholmin mukaan maissintähkiä syöneitä koiria tuodaan vastaanotolle välillä jopa 1–3 kertaa viikossa.

– Ongelma on yleinen kesällä. Lähes aina joudutaan leikkaamaan, Westerholm kertoo.

KuopiolaisenNiina Karvosen labradorinnoutaja Leevi kuoli äskettäin, kun naapurin pihalta napattu maissintähkä tukki ohutsuolen. Omistajat eivät olleet tietoisia Leevin karkuretkestä, mutta koiran oksentelu ja syömisen lopettaminen saivat hälytyskellot soimaan.

– Oireilua jatkui viikon ajan ennen kuin pääsimme leikkaukseen. Tähkän aiheuttama tulehdus oli kuitenkin ehtinyt jo levitä, joten mitään ei ollut tehtävissä.

– Perheen pienet ahmatit syövät kaikkea, mitä eteen sattuu. Toivottavasti grillaajat ymmärtäisivät, miten kohtalokkaat seuraukset maissintähkän nakkaamisella maahan voi olla, Karvonen toteaa.

Keskisuurilla eläinlääkäriasemilla, kuten Helsingin Mevetissä, Lahden Univetissa ja Tampereen Reviirissä, maissintähkän vuoksi leikataan kesässä keskimäärin 5–10 koiraa. Luvut ovat eläinlääkäreiden arvioita, sillä maissintähkien aiheuttamia vaaratilanteita ei erikseen tilastoida. Suurimmissa kaupungeissa eläinlääkärin vastaanottoja on myös useampia.

– Maissit ovat jokakesäinen murheenkryyni, huokaa eläinlääkäri Lotta Axelson Helsingin Mevetistä.

Helteellä tapauksia voi tulla tiheästi.

– Yhtenä viikonloppuna hoitoon tuotiin kolme maissintähkää syönyttä koiraa, kertoo pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Juha Pärnänen Lahden Univetista.

Pärnäsen arvion mukaan luiden ja maissintähkien vuoksi vastaanotolle tullaan kesän aikana yhteensä noin 20 kertaa.

Myös grillitikut ja kananluut aiheuttavat koirille vaaratilanteita. Esimerkiksi Kuopion Eläinlääkärikeskukseen tuodaan joka kesä koiria, joilla grillitikku on tullut suolesta tai kyljestä läpi.

– Tikut ja luut voivat puhkaista mahalaukun seinämän, mistä voi seurata vatsakalvontulehdus. Pahimmillaan se johtaa kuolemaan, Sinikka Sarpanen toteaa.

Epätasaiset ja piikikkäät luut voivat jäädä kiinni ruokatorveen ja aiheuttaa haavaumia.

– Mikäli huomaa koiran nielleen edes osan maissintähkää tai grillauksesta ylijääneitä luita, kannattaa hakeutua heti eläinlääkäriin. Jos tilanteeseen puututaan ajoissa, palaset saadaan pois mahalaukusta tähystyksellä. Mikäli vierasesineet ehtivät kulkeutua ohutsuoleen, joudutaan leikkaamaan. Se on aina riskialttiimpi vaihtoehto, Lotta Axelson huomauttaa.

Joensuussa ja Oulussa maissintähkien aiheuttamat vaaratilanteet ovat harvinaisempia.

– Luiden syömisestä aiheutuu useammin ongelmia, kertoo Joensuun vastaava kaupungineläinlääkäri Ari Suhonen.

Jyväskylän eläinlääkäripäivystyksestä vastaavaan Tuhatjalkaan tulee kesäisin yksittäisiä maissintähkätapauksia. Yleisempiä ovat ruoasta oksennus- ja ripulioireita saaneet koirat, joita tuodaan vastaanotolle useita viikossa.

Grillikausi näkyy piikkinä ripuli- ja oksennusoireiden sekä haimatulehdusten määrässä Jyväskylän Keljonkankaan Eläinlääkäriasema Univetissa.

– Haimatulehduksia on kesällä normaalia enemmän. Rasvaisen ruoan on todettu olevan useimpien haimatulehdusten taustalla, tarkentaa eläinlääkäri Marja Murtoniemi.

Voimakkaasti maustetuista grilliruoista oirehtivia koiria kiikutetaan Kuopion Pieneläinvastaanotto Punaturkkiin kesäaikana monia viikossa.

– Tapauksien määrä on selkeästi sidonnainen hyviin säihin, kertoo toimitusjohtaja Jaana Auvinen.

Muissakin kaupungeissa eläinlääkäriin hakeudutaan usein epäsopivasta ruoasta aiheutuvien oireiden takia, mutta yleensä ripulin ja oksennuksen syy jää tarkemmin selvittämättä.

Savon Sanomien soittokierroksella selvitettiin tilannetta vähintään kahdelta eläinlääkäriasemalta mainituista kaupungeista.

Lähtökohtaisesti koiralle ei tulisi antaa mitään grillipöydästä. Kasvikset sekä kana ja liha ilman tikkuja ovat turvallisimpia vaihtoehtoja.

Kanan ja sian luita ei kannata syöttää. Naudan luut soveltuvat osalle koirista, mutta osa saa niistä vatsaoireita.

Vaikka koira pystyykin sulattamaan esimerkiksi kananluuta, mahalaukussa pilkkoutuessaan luista voi tulla terävän muotoisia. Ne voivat puhkaista suolen seinämiä tai aiheuttaa haavaumia.

Sipuli isoissa määrissä voi aiheuttaa koiralle myrkytystilan, sillä sipuli hajottaa koiran punasoluja.

Suolan antamisen suhteen tulee olla varovainen, sillä suurina määrinä se voi johtaa myrkytykseen. Sydänviasta kärsivälle koiralle ei tule antaa lainkaan suolaa.

Lähde: eläinlääkäri Sinikka Sarpanen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut