Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mykkänen tyrmää Helsingin lausunnon – Erillispäätös pelastusalan koulutuksesta tulossa jo tällä viikolla

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan sisäministeriö pyrkii tekemään jo tällä viikolla aiemmin luvatun erillispäätöksen, joka sinetöisi pelastusalan koulutuksen keskittämisen Helsingistä Kuopioon.

Helsingin kaupunginhallitus antoi maanantaina sisäministeriölle lausuntonsa Helsingin pelastuskoulun toiminnan jatkamisen puolesta. Mykkäsen mukaan lausunnossa ei tullut esille mitään uutta.

– Lausunnossa ei ollut mitään yllättävää, joka muuttaisi asetelmaa. Pyrimme etenemään asiassa jo tällä viikolla, ei tässä ole aihetta viivyttelyyn, Mykkänen kommentoi Savon Sanomille.

Helsingin kaupunginhallituksen lausunnossa maalailtiin uhkakuvia, joiden mukaan Helsingin pelastuskoulun lakkauttaminen johtaisi pelastushenkilöstön ensihoitovalmiuden katoamiseen ja olisi vakava uhka Helsingin turvallisuudelle. Pelastuskoulu kouluttaa nykyään pelastajia ja palomiehiä Helsingin pelastuslaitoksen tarpeisiin.

Mykkänen muistuttaa, että Kuopiossa sijaitsevassa Pelastusopistossa kaikille opiskelijoille annetaan ensihoidon perusvalmiudet, joita kukin pelastuslaitos eri puolilla maata täydentää.

– Yleensä jatkokoulutetaan osa miehistöstä täyteen ensihoitoon, Helsinki kouluttaa kaikki. Jatkossakin Helsinki voi kouluttaa miehistönsä työn ohessa täyteen ensihoitovalmiuteen. Sen osalta väite siitä, että ensihoidon valmius Helsingissä romahtaisi, on perusteeton, sisäministeri alleviivaa.

Mykkänen korostaa, että hankkeessa on kysymys pelastuskoulutuksen vahvistamisesta, ei heikentämisestä. Hallitus lisäsi juuri talousarviossaan vajaat kaksi miljoonaa euroa Kuopion Pelastusopiston investointeihin ja toimintaan.

– Keskittämisen avulla voidaan panostaa enemmän kalustoon, harjoitusalueisiin ja monipuolisempaan opetukseen, Mykkänen perustelee.

Maanantaisessa lausunnossa pelättiin myös sitä, että Helsingin pelastuskoulun lakkauttaminen aiheuttaisi merkittävän pelastushenkilöstön työvoimapulan pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

– On epätodennäköistä, että riittävästi Etelä-Suomessa asuvia hakeutuisi Kuopioon koulutukseen tai että riittävästi muualla asuvia muuttaisi koulutuksen jälkeen pääkaupunkiseudulle, lausunnossa mainitaan.

Mykkänen huomauttaa, etteivät Pelastusopiston hakijamäärät romahtaneet silloinkaan, kun koulu 1990-luvulla siirrettiin Espoosta Kuopioon.

– Tietenkin asuntojen hinnat ovat Helsingissä maan huippua ja työvoimapulaa on monella alalla. Mutta kun koko muualla Uudellamaalla, Tampereella ja Turussa toimitaan Kuopiossa koulutettujen voimin, niin tuskinpa käy niin, etteikö myös Helsinki löytäisi omat pelastajansa.

Sisäministerin mielestä sama koskee kesäsijaisuuksia.

– En kiistä, etteikö tässä tule varmasti jonkin verran uutta tilannetta eteen. Mutta esimerkiksi Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos rekrytoi vuosittain 40 kesäsijaista, jotka ovat Kuopion kurssilaisia. Objektiivisesti on vaikea nähdä, että kesäsijaisuus tulisi Helsinginkään osalta kohtuuttoman vaikeaksi.