Lääkäriliitto laittaisi nuuskan tuonnille täyskiellon, EK näyttää vihreää valoa tupakkaveron nostamiselle

STT–Jecaterina Mantsinen, Johanna Latvala

Tupakkapolitiikassa tulisi huomioida paremmin tupakoinnin sosioekonomiset erot, sanovat muun muassa Syöpäjärjestöt ja Lääkäriliitto lausunnoissaan tupakka- ja nikotiinipolitiikan toimenpide-ehdotuksiin. Erot huomioimalla tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähentämiseen tähtäävät toimet voitaisiin kohdentaa paremmin, Syöpäjärjestöt perustelee.

Lääkäriliitto huomauttaa sosioekonomisten erojen olevan keskiössä, jos halutaan puuttua tupakoinnin ja nikotiinituotteiden käytön perimmäisiin syihin. Sen mukaan erityisiä toimia tarvittaisiin ammatillisissa oppilaitoksissa.

Useampi lausunnonantaja kiinnitti huomiota nuuskan käytön ehkäisyyn nuorten jääkiekkoharrastuksessa.

– Tutkimusten mukaan nuoret yhdistävät nuuskan vahvasti urheiluun ja erityisesti joukkuelajeihin, erityisesti jääkiekkoon. Lapset ja nuoret ottavat helposti vaikutteita toisiltaan, mutta myös nuoren kohtaamat aikuiset, esimerkiksi valmentajat ja vanhemmat, vaikuttavat nuorten asenteisiin tupakkaa ja nuuskaa kohtaan, sanoo lausunnossaan Lapsiasiavaltuutettu.

Sosiaali- ja terveysministeriön raportti tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämisestä julkaistiin toukokuussa. Sen tavoitteena on saada tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö loppumaan vuoteen 2030 mennessä Suomessa. Raportin lausuntoaika päättyi aiemmin tässä kuussa."Vanhanaikaista nollatoleranssilinjaa" Tupakkateollisuus kyseenalaisti raportin koko näkökulman.

– Työryhmän loppuraportti edustaa vanhanaikaista, kieltoihin ja kontrolliin perustuvaa nollatoleranssilinjaa, se toteaa lausunnossaan.

Sähkösavukekauppiaat -yhdistyksen mukaan sähkösavukkeiden tiukka verottaminen ja myynnin rajoittaminen ohjaavat kuluttajia perinteiseen tupakkaan. Sähkötupakkayhtiö FinnVape katsoo, että kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisemisen sijaan kuluttajia tulisi ohjata siirtymään vähemmän haitallisiin tuotteisiin, kuten sähkötupakkaan.

Myös esimerkiksi tupakkayhtiö Philip Morris kannattaa savuttomien tupakkatuotteiden kevyempää kohtelua verrattuna tavalliseen tupakkaan.

THL:n mukaan sähkösavukkeissa on terveydelle haitallisia aineita ja niiden käytöstä muodostuvasta höyrystä on löydetty samoja syöpävaarallisia yhdisteitä kuin tupakansavussa. Pitoisuudet ovat sähkösavukkeissa kuitenkin pienempiä.Ministeriö: Tupakkaveroa tulee nostaa maltilla Raportti ehdottaa, että tupakkaveron korotuksia jatketaan seuraavilla vaalikausilla vähintään samantasoisesti kuin kuluvalla kaudella.

Tupakkaverotuksen korottamisen puolesta puhuu muun muassa valtiovarainministeriö. Sen mukaan veroa pitää nostaa maltillisesti, etteivät matkustajatuonti ja salakuljetus lisääntyisi hallitsemattomasti, mikä johtaisi veropohjan kaventumiseen sekä verotuottojen laskuun ilman positiivisia terveysvaikutuksia.

Myös ainakin Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kannattaa tupakkaveron korotusten jatkamista.

Raportti ehdottaa, että nuuskan matkustajatuonnin raja lasketaan nykyisestä kilosta sataan grammaan vuorokaudessa. Asiaa kannattaa muun muassa Lapsiasiavaltuutettu. Lääkäriliitto väläyttää nuuskan tuonnin kieltämistä kokonaan. Liitto vetoaa siihen, että nuuskan myynti on laitonta Suomessa.

Suomen varustamot -yhdistys vastustaa tuontimäärien pienentämistä. Sen mukaan työryhmän ehdotus esimerkiksi söisi Suomen ja Ruotsin välillä liikennöivien alusten liikevaihdosta 50 miljoonaa euroa vuodessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut