Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtioneuvoston selonteko ehdottaa liikunnalle 120 miljoonaa euroa lisää rahaa

Peruskouluun lisää liikuntaa, nuorille ilmaiseen harrastuskokeiluun oikeuttava harrastuspassi, varusmiehille ohjattua liikuntaa kolmen kuukauden ajan ennen palvelukseen astumista, työssä käyville parempaa liikuntaneuvontaa ja kotipalvelun piirissä oleville vanhuksille ohjattua liikuntaa.

Valtioneuvoston torstaina hyväksymässä Suomen ensimmäisessä liikuntapoliittisessa selonteossa ehdotettiin lukuisia toimenpiteitä liikunnan lisäämiseksi 2020-luvulla.

– Liikkumattomuuden kustannukset ovat samassa mittakaavassa kuin työttömyyden. Suomen tarvitsee lisätä fyysistä aktiivisuutta. Se edellyttää jonkin verran investointeja, mutta ne investoinnit maksavat itsensä monikertaisesti kansanterveyshyötyinä, urheiluministeri Sampo Terho (sin.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Lisää rahaa kaavaillaan väestön liikuttamisen lisäksi liikuntapaikkarakentamiselle ja huippu-urheilulle.

 

 

Huippu-urheilun rahoitus keskittyisi etenkin suoraan urheilijoille ja valmentajille. Selonteossa linjataan myös valtion ja huippu-urheilun suhdetta.

– Kansalaisyhteiskuntaan nojautuvana maana Suomessa ei voi olla täysin valtiojohtoista huippu-urheilujärjestelmää. Nykyisessä järjestelmässä ei ole tarkkaan määritelty, olemmeko keskusjohtoinen vai ikään kuin järjestöjohtoinen, tehoton, hajautettu järjestelmä. Ainoa järkevä menettelytapa on keskittää johtovastuu selkeästi Olympiakomitean huippu-urheiluyksikköön, Terho sanoo.

Käytännön vaikutukset näkyvät vasta myöhemmin, sillä Terho sanoo seuraavaksi työryhmän määrittelevän, miten eri vastuut ja resurssit jakautuvat.

Selonteossa esitetään myös liikuntabudjetin rakenteen muuttamista siten, että liikunnan budjettirahoitusta lisättäisiin asteittain 2020-luvulla. Nykyään veikkausvoittovaroilla rahoitettava valtion liikuntabudjetti on noin 155 miljoonaa euroa vuodessa. Selonteossa esitetyt toimet maksaisivat 2020-luvun alkuvuosina yhteensä noin 120 miljoonaa euroa.