Kuka maksaa ehkäisyn ja panemisen huvin? Missi Saara haluaa asian keskusteluun

Savolaislähtöinen Miss Helsinki -finalisti Saara Kemiläinen, 24, nostaa blogissaan esille pointin, jota varmasti moni muukin nainen miettii. Nimittäin ehkäisyn kalleuden ja sen, kuka maksamisesta on vastuussa.

Kuopiossa syntynyt ja Lapinlahdella lukion käynyt Kemiläinen laskeskelee käyttäneensä elämänsä aikana ehkäisyyn yli 3 000 euroa. Hän on kertonut nykyisin asuvansa naisen kanssa, eikä hänellä siksi ole ollut tarvetta viime vuosina e-pillereille seksielämän, vaan muun terveyden vuoksi.

– Mutta nuorempana kyllä. Kun aletaan puhua vuosista ja joidenkin tapauksissa vuosikymmenistä, päästään aika huikeisiin summiin. Kun katson historiaani, kumppanini ovat maksaneet ehkäisystä (ja samalla panemisen huvista) arviolta muutaman kympin, Kemiläinen kirjoittaa.

– Valitettavasti oman empiirisen tutkimukseni perusteella, minkä teetätin ystävieni keskuudessa, ehkäisyn taakka kaatuu usein naisten vastuulle. Maksetaanhan muutkin yhteiset kulut puoliksi, kuten vaikka se vesilasku tai vuokra, miksei siis niinkin tärkeää asiaa kuin ehkäisy. En saanut tyhjentävää vastausta, Kemiläinen jatkaa.

Hän korostaa, että ei halua syyttää parisuhteen toista osapuolta siitä, että ehkäisy jää useimmiten naisen kustantamaksi.

– En koskaan itsekään pyytänyt kumppaniani maksamaan puolia ehkäisystä, tyydyin sijaani ja laskin opiskeluaikana senttejä apteekin kassalla. Minähän ne pillerit söin, joten minun ne kai tulee maksaa.

Kemiläinen toivookin avointa keskustelua asiasta parien kesken.

– Toivon, että tästäkin asiasta voitaisiin puhua parisuhteessa avoimesti ja suoraan. Jos seksistä ja ehkäisystä ei voida puhua teoriatasolla, miten sitä voidaan tehdä käytännössä? Keskustelkaa, laskekaa, sopikaa ja pankaa! Toinen maksaa pillerit ja toinen kuukausittain nettimaksut – löytäkää oma tapanne toimia.

Kemiläinen toivoo, että jokaisessa Suomen kunnassa otettaisiin käyttöön maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut