Arto Paasilinna on kuollut

Arto Paasilinna. Veikko Somerpuro

Jussi Murtasaari

Kirjailija Arto Paasilinna on kuollut.

Iltalehden mukaan Paasilinna nukkui pois hoitokodissa Espoossa maanantaina aamulla.

Paasilinna on Suomen kaikkien aikojen rakastetuimpia ja tuotteliaimpia kirjailijoita. Häneltä on julkaistu 35 romaania ja useita muita teoksia.

Paasilinnan tunnetuimpia teoksia ovat Jäniksen vuosi, Ulvova mylläri, Hurmaava joukkoitsemurha sekä Hirtettyjen kettujen metsä. Hänen teoksiaan on julkaistru yli 40 kielelle ja niitä on myyty maailmanlaajuisesti yli kahdeksan miljoonaa kappaletta.

Nuoruudessaan Paasilinna työskenteli useissa ammateissa, esimerkiksi toimittajana. Hän työskenteli myös Pohjois-Savossa Warkauden lehdessä vuosina 1963-1964.

Paasilinnan teoksista käännetyin on Jäniksen vuosi. Sen oikeudet on myyty yli 30 kielialueelle. Teos nousi myös WSOY:n klassikkokirjaäänestyksessä suomalaisten kahdentoista rakastetuimman kirjan joukkoon vuonna 2017.

Paasilinna palkittiin Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1993.

Paasilinna syntyi Kittilässä huhtikuussa vuonna 1942. Hänen veljiään ovat kirjailijat Erno, Mauri ja Reino Paasilinna. Lisäksi Reino Paasilinna tunnetaan poliitikkona ja Yleisradion entisenä pääjohtajana.

Paasilinnan kuolemasta kertoivat ensimmäisenä kertoivat Ilta-Sanomat ja Iltalehti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.