Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huipputuloisten päästöt omassa luokassaan – mitä köyhempi, sitä ilmastoystävällisempi

Huipputuloisin kymmenesosa päästää noin 2,6 kertaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin vähätuloisin kymmenesosa, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen Tieto & Trendit -julkaisun mukaan pienituloisimman kymmenesosan päästöt ovat noin 7 000 kiloa vuodessa. Suurituloisin kymmenesosa tuottaa kasvihuonekaasupäästöjä noin 19 000 kiloa.

Luvut on laskettu kulutusyksikköä kohti. Yksi aikuinen on yksi kulutusyksikkö ja eri-ikäiset lapset 0,3–0,5 kulutusyksikköä. Luvut ovat toissa vuodelta.

Päästöt kasvavat tulotason noustessa varsin tasaisesti aina toiseksi suurituloisimpaan kymmenesosaan saakka. Varsinainen loikka on kaikkein suurituloisimman ja toiseksi suurituloisimman kymmenesosan välillä.

Elintarvikkeet, asuminen ja liikkuminen aiheuttavat leijonanosan kasvihuonekaasupäästöistä kotitalouden tulotasosta riippumatta. Elintarvikkeiden kulutuksessa on verraten vähän eroja tuloluokittain, mutta asumisessa ja erityisesti liikkumisessa erot selvät.

Suurituloisimmat myös hurvittelevat kulttuuritapahtumissa, kahviloissa, ravintoloissa ja hotelleissa reippaasti muita enemmän. Suurituloiset käyttävät rahojaan suhteellisesti enemmän palveluihin, pienituloiset ruokaan ja asumiseen.

 

 

Tilastokeskuksen mukaan kasvihuonekaasujen päästöt kulutusyksikköä kohti ovat supistuneet niin, että päästöt olivat toissa vuonna 87 prosenttia vuoden 2006 tasosta.

Näin siitä huolimatta, että kotitalouksien määrä kasvoi 222 000:lla. Kasvu johtui lähes pelkästään yhden hengen talouksista, joissa tarvitaan suureksi osaksi sama perusvarustus kuin suuremmissa kotitalouksissa.