Valepoliisit jälleen soittokierroksilla – älä usko tätä huijausta

Valepoliisit kyselevät puhelimessa nettipankin tunnuslukuja tai pankkikortin tunnuksia. Oikea poliisi ei koskaan kysy niitä. Tomi Glad

Asta Tenhunen

Poliiseina esiintyvät huijarit ovat tehneet jälleen puhelinsoittokierroksia, esiintyneet puhelimessa poliiseina ja pyytäneet käyttöönsä eri ihmisten pankkitunnuksia.

Soittoja on tehty maanantaina ja tiistaina ainakin Kuopiossa, Iisalmessa ja Joensuussa asuville ihmisille. Lisäksi syksyn aikana vastaavia soittokierroksia on ollut Helsingin ja Oulun seuduilla.

– Ainakin Kuopion ja Iisalmen tapauksissa soittajat olivat huomanneet, että kyse oli huijausyrityksistä eivätkä he antaneet pankkitunnuksiaan soittajalle, rikoskomisario Esko Salo Itä-Suomen poliisista sanoo.

– Ohje on edelleen, ettei poliisi koskaan pyydä puhelimessa verkkopankkitunnuksia eikä kortin tunnuslukua.

Salo kehottaa ilmoittamaan poliisille myös yritykseksi jääneistä valepoliisi-huijauksista, sillä poliisi voi niistä kartoittaa tekijöitä ja sarjoittaa rikoksia tutkittavaksi. Pelkkä poliisina esiintyminen voi olla virkavallan anastus ja petoksen yritys, vaikka rikos ei johtaisi rahojen menettämiseen.

Uusimmissa soitoissa huijari on väittänyt, että henkilön laskuun on ostettu tai tilattu elektroniikkaa ja poliisi tarvitsee tapauksen tutkintaan verkkopankin tunnuslukuja. Toisissa tapauksissa soittaja on väittänyt, että henkilön pankkikortti on kopioitu, sitä ei saa käyttää ja asian selvittämiseksi valepoliisi on yrittänyt saada tunnuslukuja.

Aiemmin on käynyt ilmi, että huijarit ovat yrittäneet löytää kohteikseen etenkin 1920–1940-luvuilla syntyneitä, mutta satunnaisesti puheluja voi tulla kelle tahansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.