Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vasemmistoliiton Andersson yllättyi kiireellisyyden läpimenosta näin selvin luvuin

Perustuslain kiireellistä muuttamista vastustaneen vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo yllättyneensä siitä, että kiireellisyys meni läpi näin suurella enemmistöllä.

– Olisin odottanut, että muissa eduskuntaryhmissä olisi ollut enemmän edustajia, jotka olisivat myös suhtautuneet kriittisesti kiireelliseen menettelyyn.

Anderssonin mielestä on tärkeää, että eduskunta itse huolehtii siitä, että perustuslain muuttamisen kynnys säilyy korkeana. Hänen mielestään huolestuttavaa on sekin, ettei seuraaviin vaaleihin ole edes pitkä aika, ja silti päädyttiin kiireellisyyteen.

Lakipaketin jatkokäsittelyltä Andersson toivoo, että keskustelua tiedustelulakien vaikutuksista käydään asiallisesti ja riittävästi.

– Minusta on ollut ristiriitaista, kun jotkut edustajat salikeskustelussa ovat antaneet kuvaa, ettei kenenkään tavallisen kansalaisen pidä huolehtia missään tapauksessa, että luottamuksellista viestiä loukataan. Kun tämä perustuslain muutoshan tehtiin juuri sen takia, ettei verkkotiedustelua tehtäessä voida aina taata kansalaisten luottamuksellisen viestin salaisuuden säilyttämistä.

Vasemmistoliitto aikoo pitää esillä etenkin kansalaisten tiedonsaantioikeutta tilanteissa, joissa luottamuksellisia viestejä on avattu, sekä tiedustelun valvonnan toimivuutta ja resursseja.