Indonesian pelastusoperaatiossa taistellaan aikaa vastaan – Palun kaupungissa läheisiä etsitään ruumiiden keskeltä

Sulawesin tuhojen laajuus näkyy ilmakuvista. Epa

STT

Kymmenittäin ruumiita makaa sairaalan takapihalla Palun kaupungissa Indonesian Sulawesin saarella. Vain yksi rakennus erottaa ne alueesta, jolle on koottu loukkaantuneita eloonjääneitä vammojen ja hoidon tarpeen arvioimista varten. Potilaita myös hoidetaan ulkona jälkijäristysten vuoksi.Viranomaiset ovat ilmoittaneet ruumiiden joukkohautauksista, jotta tautien leviämiseltä vältyttäisiin.

Yksi sairaala-alueella liikkuneista oli 52-vuotias palulainen Baharuddin, joka etsi poikaansa. Monien indonesialaisten tapaan hän käyttää pelkästään yhtä nimeä.

– Minulla on yksi lapsi, ja hän on kadoksissa. Puhuin hänen kanssaan viimeksi silloin, kun hän oli menossa kouluun, Baharuddin kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Indonesian uusimman luonnonkatastrofin kuolonuhrien lukumäärä nousi sunnuntaina yli 800:n. Indonesian keskiosiin perjantaina osuneista järistyksistä suurin oli voimakkuudeltaan 7,5. Järistys nostatti ison aallon, joka hyökyi muun muassa 350 000 asukkaan Palun kaupunkiin.

Uhriluvun uskotaan kasvavan, sillä tuhojen selvittäminen on kesken. Varapresidentti Jusuf Kalla arvioi, että lopullinen luku saattaa nousta tuhansiin.

Pelastusviranomaiset ovat olleet huolissaan muun muassa lähellä järistyksen keskusta sijaitsevasta Donggalan alueesta, jonka tilanne oli viikonloppuna kovin epäselvä."Puhdas vesi on se kaikkein kiireellisin" Suomen Unicefin tiedotuspäällikkö Kirsi Haru kertoi sunnuntaina, että YK:n lastenjärjestö Unicef ja muut kansainväliset avustusjärjestöt ovat valmiina tarjoamaan lisäapua Indonesian viranomaisille, jotka johtavat pelastustöitä.

– Edelleen on paikkoja, joihin yhteydet eivät toimi. Avustustoimet ovat vaikeita, koska myös tiet ovat poikki, Haru sanoi.

Rakennukset ovat Sulawesilla usein kevytrakenteisia, joten maanjäristyksen ja tsunamin aiheuttamat tuhot ovat suuria.

Kun eloonjääneet on löydetty, he tarvitsevat suojaa – ensi alkuun esimerkiksi telttoja – ja puhdasta vettä.

– Puhdas vesi on kriisitilanteissa se kaikkein kiireellisin.

Ensimmäiseksi ihmisille useimmiten pystytään tarjoamaan vedenpuhdistustabletteja, joita Unicefillakin on varastossa. Vesijärjestelmät pyritään korjaamaan mahdollisimman pian, mutta hätätapauksessa vettä kuljetetaan esimerkiksi rekoilla.Raunioista kuuluu avunpyyntöjä Tuhoalueilla käydään kamppailua aikaa vastaan, jotta mahdollisimman moni ehdittäisiin pelastaa. Indonesian armeija on hälytetty pelastustyöntekijöiden avuksi etsimään uhreja. Alueelle sunnuntaina saapunut presidentti Joko Widodo kehotti sotilaita jatkamaan pelastustöitä uupumatta päivin ja öin.

Yhtenä pelastustöiden keskipisteenä on ollut Palussa sijaitseva hotelli, jonka raunioissa on arvioitu olevan 50–60 ihmistä.

Pelastustöitä johtavan viraston päällikkö Muhammad Syaugi kertoi, että liikematkailijoiden suosiman Roa-Roa-hotellin raunioista saatiin sunnuntain vastaisena yönä kaivettua yksi ihminen elossa.

– Kuulimme myös ihmisten avunpyyntöjä, hän kertoi.

Syaugin mukaan järistys- ja tsunamialueelle kaivattaisiin nopeasti raskasta raivauskalustoa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut