Indonesian pääkaupungissa asukkaat keräävät kaduilla avustuksia Sulawesiin, kertoo Suomen Jakartan-edustuston päällikkö

STT–Elina Korkee

Kestää todennäköisesti ainakin pari päivää ennen kuin tuhojen laajuus ja kuolonuhrien määrä Indonesian Sulawesin saarella on selvillä, arvioi Jari Sinkari, Suomen Jakartan-edustuston päällikkö.

Indonesian keskiosiin perjantaina osuneista järistyksistä suurin oli voimakkuudeltaan 7,5. Järistys nostatti ison aallon, joka hyökyi 350 000 asukkaan Palun kaupunkiin.

Indonesian pääkaupungista Jakartasta on linnuntietä Paluun noin 1 500 kilometrin matka. Etäisyys ei ole estänyt jakartalaisia avustamasta hätään joutuneita maanmiehiään.

– Täällä osa pääkaduista on sunnuntaisin autottomia, ja näillä kaduilla on näkynyt spontaaneja keräyksiä tsunamin uhreille. Solidaarisuutta halutaan osoittaa, kertoo Sinkari.

Sinkari on aloittanut työnsä Indonesiassa hiljattain, syyskuun alussa. Hän ei ole vielä käynyt Sulawesilla.

Palu tunnetaan matkailukaupunkina, mutta sinne tulevat turistit ovat pääosin indonesialaisia. Indonesian katastrofivirasto on arvioinut, että Palussa oli maanjäristyksen iskiessä runsaat 70 ulkomaalaista.

Sinkarin mukaan ei ole tiedossa, että katastrofialueella olisi hätään joutuneita suomalaisia. Mahdollista on kuitenkin, että Sulawesilla olisi omatoimimatkailijoita, jotka eivät ole ilmoittaneet matka-aikeistaan ulkoministeriölle. Sinkari kehottaakin heitä tekemään matkustusilmoituksen.

Petra Sarias ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kertoo, että kaikki Sulawesille matkustusilmoituksen tehneet on tavoitettu. Kukaan heistä ei ole ollut vaarassa.

– Näyttäisi siltä, että suomalaisia ei ole vaarassa, sanoo Sarias.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut