Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin porvariblokki vaatii Löfvenin eroa, Löfven ei aio erota

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven aikoo jatkaa toistaiseksi pääministerinä, vaikka porvariblokki vaatii vaalituloksen perusteella hänen eroaan. Löfvenin sosiaalidemokraatit onnistuivat säilyttämään valtiopäivävaaleissa suurimman puolueen asemansa vaikka menettivätkin kannatustaan.

Porvariblokin neljä puoluejohtajaa korostivat SVT:n vaalistudiossa, että Löfvenin on lähdettävä tavalla tai toisella. Mikäli hän ei eroa itse, seuraavan hallituksen pääministeristä äänestetään valtiopäivien avautuessa kahden viikon päästä. Porvariblokki aikoo äänestää yhtenä rintamana Löfveniä vastaan.

Löfven puolestaan sanoi vaalivalvojaisissaan SVT:lle antamassaan haastattelussa, ettei porvariblokilla ole perusteita vaatia häntä eroamaan vaali-iltana, vaan asia punnitaan valtiopäivien avautuessa. Hän korosti, ettei lopullinen vaalitulos ole vielä edes ratkennut. Virallisesti tulokset valmistuvat vasta myöhemmin alkavalla viikolla, kun postiäänet saapuvat ulkomailta.

 

Yhteistyöhaluja yli blokkirajojen

 

Punavihreä blokki ja porvariblokki ovat saamassa lähes saman määrän ääniä, ja niiden välistä lopullista paikkajakoa parlamentissa on mahdotonta sanoa ennen virallisten tulosten valmistumista. Vaali-iltana vaikutti, että punavihreä blokki saisi parlamentista yhden paikan porvariblokkia enemmän.

Löfven peräänkuulutti sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisissa pitämässään puheessa blokkipolitiikasta luopumista. Myös porvariblokin puoluejohtajat vakuuttivat olevansa valmiita hallitusyhteistyöhön yli blokkirajojen.

Käytännössä enemmistöhallituksen muodostaminen vaatisi porvariblokilta yhteistyötä joko sosiaalidemokraattien tai ruotsidemokraattien kanssa. SVT:n haastattelusta näki selvästi, että sosiaalidemokraatit olisi porvariblokille ruotsidemokraatteja mieluisampi hallituskumppani, vaikka blokki vaatiikin Löfvenin eroa pääministerin paikalta.

Myöskään Löfven ei vaikuttanut vaalivalvojaispuheessaan kiinnostuneelta yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa. Hän sanoi olevansa pettynyt siitä, että rasismiin pohjautuva puolue voi saada nykyaikana niin paljon ääniä ja sanoi puolueen edustajien näissäkin vaaleissa toivoneen journalistien kuolemaa ja ylistäneen Adolf Hitleriä.

Vaaleissa surkeasti menestynyt hallituspuolue ympäristöpuolue vakuutteli sekin SVT:n haastattelussa kiinnostustaan hallitusyhteistyöhön puoluerajoihin katsomatta – ja mainitsi esimerkkinä porvaripuolueet mutta ei ruotsidemokraatteja.

Ympäristöpuolue näytti kuitenkin olevan saamassa vain 15 parlamenttipaikkaa, kun porvaripuolueet tarvitsisivat enemmistöhallituksen muodostamiseen kumppaneita vähintään 32 paikan edestä.