Onnettomuustutkintakeskus: bussin jarruista ei ole toistaiseksi löytynyt mitään vikaa

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan turmabussin jarruista ei ainakaan toistaiseksi ole löydetty mitään vikaa. Juha Poutanen

Asta Tenhunen, Jukka-Pekka Räsänen, STT

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Kuopion perjantaisen turmabussin jarruista ei ole löydetty päältä päin havaittavaa vikaa. Varikolla tutkittu ajoneuvo ja sen renkaat ovat olleet hyväkuntoiset.

Bussin kuljettaja kertoi perjantaina poliisille, että linja-auton jarrut eivät toimineet ja hän menetti siksi auton hallinnan. Auton teknistä tutkintaa on tehty koko lauantai ja sitä jatketaan myös maanantaina ja ensi viikolla.

Tässä vaiheessa on tiedossa, että tilausliikenteen ajossa ollut auto syöksyi moottoritieltä ylös ramppia ja kovaa vauhtia risteykseen. Jokin oli pahasti pielessä bussin jarrutuksen epäonnistuttua risteyksessä.

Kyse ei voi olla yksittäisestä herpaantumisesta, vaan auton rakenteita, tapahtumien kulkua ja kaikkia mahdollisia syitä tutkitaan nyt laajasti.

Linja-auton vauhti oli kova, kun se törmäsi risteyksessä farmariautoon ja neljään henkilöautoon. Bussin olisi pitänyt päästä kääntymään vasemmalle, mutta törmäilyiden jälkeen se suistui oikealle ja edelleen ulos tieltä junaradalle. Vauriot ja jäljet onnettomuuspaikalla viittaavat siihen, että bussin nopeus on ollut huomattava.

Poliisin mukaan kaikki turmassa kuolleiden kolmen naisen ja yhden miehen omaiset on tavoitettu.

– Loukkaantuneet ovat pystyneet soittamaan itse omaisilleen, joten myös heidän omaisensa ovat nyt tietoisia tapahtumista, rikoskomisario Pekka Jäntti Itä-Suomen poliisista kertoo.

Muutamat loukkaantuneista ovat päässeet sairaalasta ja he lähtevät pääosin sitä mukaa kotiinsa Ruotsiin.

Poliisi on puhuttanut kaikkia alustavasti. Tarkempia kuulusteluja tehdään myöhemmin vain osalle bussissa olleista. Tämänhetken tiedon mukaan kaikkia ei tarvitse kuulustella sen enempää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.