"En edes tiennyt, oliko hän elossa"

92-vuotias Lee Keum-seom,92 tapasi ensimmäistä kertaa nykyisin 71-vuotiaan poikansa Ri Sung Cholin. YONHAP / AFP / LEHTIKUVA

STT, AFP

Parhaimpiinsa pukeutuneet iäkkäät eteläkorealaiset pakkautuivat maanantaina paahtavan kuuman auringon alla linja-autoihin. Bussit kuljettivat heidät Sokchon kaupungista rajan yli Pohjois-Koreaan, jossa Korean sodassa vuosina 1950–1953 rikki revittyjen perheiden jäsenet pääsivät tapaamaan toisensa.

Sukulaisiaan lähti tapaamaan 89 iäkästä eteläkorealaista, joiden tunteet vaihtelivat jännityksestä epäuskoon.

89-vuotias Jang Hae-won halusi kertoa veljensä elämästä tämän pojalle ja tyttärelle.

– Kerron, miltä heidän isänsä näytti ja milloin hän kuoli, Jang sanoo.

– Mutta siinä se, koska mitä enemmän puhumme, sitä surullisempaa tämä on.

Kolmen päivän aikana osanottajat viettävät yhdessä 11 tuntia. Keskiviikkona vierailijat palaavat Etelä-Koreaan eivätkä todennäköisesti enää tapaa läheisiään.

 

 

Korean sota ja niemimaan jakautuminen 1950-luvulla rikkoivat miljoonia perheitä. Raja erottaa sisaruksia, puolisoita, vanhempia ja lapsia. Edellisen kerran perheenjäsenet saivat tavata toisiaan vuonna 2015.

92-vuotias Lee Keum-seom odotti tapaavansa ensimmäistä kertaa nykyisin 71-vuotiaan poikansa.

– En kuvitellut, että tämä päivä koskaan tulisi. En edes tiennyt, oliko hän elossa, hän kertoo AFP:lle.

Aikaisempiin tapaamisiin osallistuneet ovat kuvailleet kohtaamisia katkeransuloisiksi. Jotkut ovat valitelleet tapaamisten lyhyyttä, toiset aatteellisia eroja.

 

 

Koreoiden välille ei koskaan solmittu rauhansopimusta, ja maiden välillä teknisesti vallitseva sotatila on estänyt perheitä tapaamasta tai edes vaihtamasta kuulumisia. Maiden välisissä suhteissa on kuitenkin viime aikoina nähty liennytystä.

Vuosituhannen vaihteesta lähtien sukulaisten tapaamisia on järjestetty 20 kertaa. Monet tapaamisiin hakeneet ovat ehtineet kuolemaan ennen sukulaistensa näkemistä.

Useimmat tapaamista odottavista ovat yli 80-vuotiaita. 101-vuotias Baik Sung-kyu on osallistujista iäkkäin. Sung-kyu kertoi pakanneensa lapsenlapselleen ja tämän äidille tuliaisiksi vaatteita, kenkiä, hammasharjoja ja -tahnaa.

– Toin myös 20 metallilusikkaa. Ostin kaiken, koska nyt on viimeinen kertani, hän lisää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut