Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus esittää eurovaalien ja maakuntavaalien yhdistämistä – vaalipäivä olisi toukokuun lopulla

Hallitus esittää eurovaalien ja ensimmäisten maakuntavaalien yhdistämistä, kertoo valtiovarainministeriö tiedotteessaan.

Molemmat vaalit järjestettäisiin sunnuntaina 26. toukokuuta 2019. Aikataulu edellyttää, että sote- ja maakuntauudistusta koskeva lainsäädäntö tulee voimaan noin puoli vuotta aikaisemmin.

Uudistuksessa perustettavien maakuntavaltuustojen toimikausi alkaisi ensi vuoden elokuussa.

Ensi kevään eduskuntavaalien vaalipiireihin ei ole tulossa muutoksia, vaan vaaleissa noudatetaan nykyistä vaalipiirijakoa.

Esitys vaalien ajankohdasta sisältyy hallituksen vastineeseen, joka toimitettiin tänään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Valiokunta aloittaa vastineen käsittelyn maanantaina.

 

 

Eduskuntapuolueet ovat olleet eri linjoilla ensi kevään vaalien yhdistämisestä.

Puolueista keskusta, kokoomus, SDP, vihreät ja RKP kannattivat maakuntavaalien yhdistämistä toukokuun eurovaalien kanssa, kun STT kysyi asiaa puoluesihteereiltä kesällä.

Perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit puolestaan haluaisivat järjestää maakuntavaalit jo huhtikuun eduskuntavaalien kanssa. Siniset yhdistäisi kevään kaikki kolmet vaalit samaan ajankohtaan.

 

 

Hallitus oli jo aiemmin kesällä antanut sosiaali- ja terveysvaliokunnalle vastineen perustuslakivaliokunnan lausuntoon soten valinnanvapaudesta.

Perjantaina annettu vastine sisältää enimmäkseen vuosilukumuutoksia, jotka johtuvat sote- ja maakuntauudistuksen voimaantulon lykkääntymisestä vuoden 2021 alkuun.

Tärkeimmät sisältömuutokset koskevat maakuntavaalien ajankohtaa sekä sote-palveluiden valinnanvapauden vaiheistamista.

Hallitus esittää, että valinnanvapauspilotit muun muassa maakuntien sote-keskuksissa jatkuisivat aiemmin kaavailtua pidempään.

Sote-keskusten on edelleen määrä aloittaa kaikissa maakunnissa viimeistään vuoden 2023 alussa.