Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Eriarvoistava, näköalaton, puhditon" – budjettiehdotus sai kärkkään vastaanoton oppositiolta

Valtiovarainministeriön keskiviikkona julkistama budjettiehdotus ei kirvoittanut kiitoksia SDP:ltä, vihreiltä eikä vasemmistoliitolta. SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan budjettiehdotuksen sisältö on näköalaton ja puhditon.

Rinne pohtii, missä ovat tulevaisuusinvestoinnit, joita tarvitaan esimerkiksi tekoälyn mullistaessa työelämää.

– Ei ole mitään viitteitä siitä, että näitä lähdettäisiin viemään eteenpäin, Rinne sanoo.

Rinne näkee budjettiehdotuksen vahvistavan eriarvoistumista, sillä esityksessä olivat edelleen voimassa etuuksiin tehdyt indeksileikkaukset. Samalla kannalla on vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

– Sama summa, jolla Orpo on nyt jälleen alentamassa tuloveroja, riittäisi perusturvan indeksijäädytyksen poistoon, Andersson kirjoittaa tiedotteessa.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen suurin verouudistus koskee ansiotuloverotuksen alentamista. Myös vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoo tiedotteessa, ettei verotuksen kevennys ole oikeaa politiikkaa silloin, kun samalla pienituloisten perusturvasta on leikattu.

Andersson ja Aalto höyläisivät molemmat sadoilla miljoonilla euroilla ympäristölle haitallisia verotukia. Säästyneet varat olisi puoluejohtajien mukaan viisasta kanavoida esimerkiksi koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin.SAK: Ikääntyvä Suomi tarvitsee puskureita Työmarkkinajärjestö SAK:ssa ei nähdä, että veroasteen alentamiselle olisi tilaa. SAK näkee, että ikääntyvän Suomen tarvitsee nyt kerätä puskureita, kun julkiset menot lisääntyvät tulevaisuudessa.

– Verokevennysten toteuttaminen olisi tässä taloustilanteessa suhdannepoliittisesti hölmöä, SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta sanoo tiedotteessa.

Toimihenkilöiden STTK puolestaan pitää valtiovarainministeriön veroehdotuksia työtä ja talouskasvua tukevina.

– Finanssipolitiikan linja budjetissa olisi voinut olla hieman kiristävämpi. Tämä olisi luonut julkiseen talouteen puskuria seuraavaa talouden laskukautta varten, STTK:n ekonomisti Seppo Nevalainen linjaa tiedotteessa.