Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Budjettisorvaus vauhdittuu –  VM:n sisäiset budjettineuvottelut alkavat tänään

Valtion ensi vuoden budjetin valmistelu vauhdittuu tällä viikolla. Valtiovarainministeriön sisäiset budjettineuvottelut alkavat tänään ja jatkuvat huomiseen.

Valtiovarainministeriö valmistelee oman ehdotuksensa talousarvioksi valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) johdolla. Koko hallitus kokoontuu budjettiriiheen elokuun lopulla.

Orpo sanoi eilen STT:n haastattelussa, että hänen mielestä ansiotuloverotusta pitää tarkistaa budjettiriihessä niin, ettei kenenkään verotus kiristy ensi vuonna. Orpo ei ottanut tarkkaan summaan kantaa, mutta suuruusluokka veronalennuksille on hänen keväällä mainitsemansa 300 miljoonaa euroa. Orpo perusteli STT:n haastattelussa verolinjaansa kilpailukykysopimuksen maksumuutoksilla. Orpon mukaan veronalennukset tarvitaan kompensoimaan maksukorotusten vaikutukset.

Kilpailukykysopimuksessa nostettiin palkansaajien eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja ja työnantajien maksuja alennettiin. Myös ensi vuodelle on jyvitetty sopimuksessa maksumuutoksia, jotka tuntuvat palkansaajan tilipussissa.

Orpon mielestä on retorinen virhe puhua tässä yhteydessä veronalennuksista, kun mahdollisilla kevennyksillä estetään verotuksen kiristyminen.

Nykyisessä vahvassa taloustilanteessa mahdolliset höllennykset verotukseen herättävät varmasti kritiikkiä. Talouspolitiikan arviointineuvosto totesi tammikuussa, että suhdannetilanteen kohennuttua finanssipolitiikan pitäisi olla nykyistä kireämpää ja nosti esille tehdyt veronalennukset.

Orpon tavoitteena on tehdä nykyisessä taloustilanteessa neutraalia veropolitiikkaa. Kilpailukykysopimuksen kompensaatio ansiotuloverotuksessa on tarkoitus rahoittaa tekemällä kiristyksiä muihin veroihin. Orpon mukaan mahdollisia kiristyskohteita ovat esimerkiksi ympäristö-, haitta- ja välilliset verot.