Kova pula pätevistä islaminopettajista

STT

Islaminopettajille olisi nyt töitä. Suomessa on noin 10 000 islaminuskoista oppilasta perusopetuksen piirissä, mutta heille löytyy vain noin 20 kelpoista uskonnonopettajaa, kertoo Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n erityisasiantuntija Tuomo Laakso.

Kaikkiaan islaminopettajia tarvitaan noin 100. Moni opettaa ainetta ilman asiaankuuluvaa koulutusta.

– Opettajien tarve on merkittävä, Laakso toteaa.

Islaminopettajalta edellytetään Suomessa aineenopettajan pätevyyttä. Käytännössä opettajien taustat ovat Laakson mukaan tällä hetkellä monenkirjavia. Osalla on perehtyneisyyttä juuri uskonasioihin, osalla puolestaan on takanaan yliopisto-opintoja ja ehkä opettajan pätevyyskin joltakin toiselta alalta.

– Jos pätevää opettajaa ei ole saatavilla, niin opetuksen antaa parhaiten soveltuva henkilö, Laakso selittää.

Koska vaje on suuri, Laakso toivoisi uusia reittejä kelpoisuuden hankkimiseen.

– Olisi tarvetta erilliskoulutukselle. Että jos on jo korkeakouluopintoja takana, niin olisi mahdollista hakeutua tällaiseen erilliskoulutukseen, joka olisi määräaikainen ja valtion rahoituksella tuettu.

Jos koulu ei tarjoa oman uskonnon opetusta, opetukselle etsitään vaihtoehtoista järjestäjää esimerkiksi uskonnollisen yhdyskunnan piiristä. Tällöin oppilas saa opetuksesta suoritusmerkinnän, mutta ei arvosanaa.

Vastaavaan ratkaisuun voidaan päätyä myös silloin, kun opetusta olisi saatavilla koulussakin. Laakson mukaan oppilaalla on mahdollisuus kieltäytyä koulun tarjoamasta uskonnonopetuksesta, ja tällöin kouluopetus käytännössä korvautuu oman yhteisön opetuksella. Opetussisältöjä on silloin käytännössä mahdoton valvoa.

– Opetus voi hyvinkin olla hyvin lähellä tai jopa opetussuunnitelman mukaista, mutta näin ei välttämättä ole, Laakso toteaa.

Laakso ei osaa sanoa, kuinka yleistä kouluopetuksesta kieltäytyminen käytännössä on.

Kiinnostusta vaihtoehtoiseen islaminopetukseen olisi ainakin pääkaupunkiseudulla: Helsingin Muslimit -yhdyskunta kannustaa verkkosivuillaan vanhempia viemään lapsensa oman uskonnollisen yhdyskunnan opetukseen, jos kouluopetus ei miellytä.

Erityisesti yhdyskuntaa huolettaa muiden kuin muslimien antama uskonnonopetus. Tämä on Suomessa mahdollista, sillä kouluopetus on tunnustuksetonta.

– Tietenkin me toivotaan ja vaaditaankin, että jos lapsilla on islamin tunti, niin se opettaja olisi muslimi itse, yhdyskunnan imaami Juho Heinonen sanoo.

Heinonen kertoo yhdyskunnan saaneen kielteistä palautetta joidenkin opettajien opetuksesta.

– On saattanut olla ateistiopettajia, jotka sanovat, että he eivät usko jumalaan. Siinä vaiheessa ollaan pyritty siihen, että on korvaavaa opiskelua. Oli se sitten moskeijassa tai missä tahansa muualla.

Heinonen kuitenkin toteaa, että tilanteen muuttamiseksi tarvittaisiin lisää päteviä muslimiopettajia.

Oman yhdyskuntansa piiristä Heinonen sanoo tietävänsä kymmenkunta tapausta, joissa muslimilapset ovat siirtyneet kouluopetuksesta yhdyskunnan opetukseen. Tällä hetkellä yhdyskunta etsii tiloja korvaavan opetuksen järjestämiseen.

Heinonen on itse valmistunut hiljattain islamilaisen oikeuden ja politiikan maisteriksi, ja aikoo aloittaa alakouluikäisten lasten opettamisen kotikouluperiaatteella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut