Yhdysvallat tajusi, mihin uhkailu vie – asiantuntija: kauppasopu erittäin hyvä uutinen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasi Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin Valkoisessa talossa keskiviikkona. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / SAUL LOEB

STT

EU:n ja Yhdysvaltain sopu tullikiistassa on johtamassa nopeisiin toimiin. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin kertoi, että kysymys teräs- ja alumiinitulleista sekä vastatoimista ratkaistaan välittömästi.

Kauppasodan välittömän uhan väistyminen sai Euroopassa hyvän mutta varovaisen vastaanoton. Erityisesti Saksassa oltiin tyytyväisiä siihen, että Yhdysvallat suostui panemaan jäihin autotullit. Ranskassa sen sijaan oltiin varautuneempia, koska maa haluaa suojata maatalouttaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Janica Ylikarjula sanoo, että EU:n ja Yhdysvaltojen aikaansaama sopu on erittäin hyvä uutinen.

Jatko riippuu hänen mukaansa siitä, miten neuvotteluissa päästään etenemään. Neuvotteluiden aikana ainakaan uusia kaupparajoitteita ei ole tulossa.

Sopua vauhditti se, että Yhdysvallat on havainnut, mihin vastatoimien kierre ja uhkailu ovat viemässä, Ylikarjula arvioi. Yhdysvallat esitteli muutama päivä sitten tukipaketin kauppakiistan kolhimille maanviljelijöille.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoivat sopineensa toimista, joilla vältetään kireän kauppatilanteen paheneminen.

Ylikarjula pitää erityisen hyvänä uutisena myös sitä, että WTO:n uudistamisesta keskusteltiin.

– Yhdysvallat on haastanut sen periaatteita, joten uudistamisen nostaminen agendalle on myönteinen asia, hän sanoo.

Trump ja Juncker sanoivat tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvallat ja EU sitoutuvat työskentelemään yhdessä sen eteen, että teollisuustuotteiden tullimaksut voitaisiin poistaa. Suunnitelman mukaan EU ostaa Yhdysvalloista enemmän soijapapuja ja nesteytettyä maakaasua. Yhdysvallat puolestaan harkitsee uudelleen teräs- ja alumiinitullejaan. Lisäksi suunnitellut uudet tullimaksut pannaan jäihin.

Suurin osa Yhdysvaltojen soijapapujen viennistä menee Kiinaan, ja EU-alueelle sen tuonti on ollut jo helppoa. Siksi niiden painottamista sopimuksessa on ihmetelty.

– Soijapapu on Trumpin äänestäjäkunnalle tärkeä asia, arvioi Ylikarjula.

Juncker tapasi Trumpin Washingtonissa. Tapaaminen alkoi Suomen aikaa myöhään keskiviikkoiltana. Ennen neuvotteluiden alkamista tapaamisesta ei odotettu läpimurtoa. Tapaamisen tarkoituksena oli korjailla Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin tulehtuneita kauppasuhteita.

Trumpin asettamat teräs- ja alumiinitullit ovat johtaneet EU:n vastatoimiin ja lietsoneet pelkoa täysimittaisesta kauppasodasta. Vielä ennen neuvotteluiden alkamista Juncker sanoi, että ei ole kovin optimistinen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiitteli neuvotteluiden lopputulosta.

– Tärkeää, että negatiivinen kierre katkaistaan. EU:n on edelleen pidettävä kiinni vapaan kaupan periaatteista, Sipilä sanoi Twitterissä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) arvioi, että eurooppalaisten on syytä olla varovaisen optimistia liittyen EU:n ja Yhdysvaltain sopuun tullikiistassa. Hänen mukaansa tilanne on nyt rauhoitettu ja keskusteluyhteys on olemassa.

Virolainen pitää tärkeänä sitä, että Junckerin ja Trumpin tapaamisen yhteydessä perustettiin työryhmä, joka jatkaa neuvotteluja muun muassa teollisuustuotteiden osalta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut