Kaikki pojat ja heidän valmentajansa pelastettu Thaimaan tulvaluolasta

Thaimaalaiset sotilaat vartioivat luolaa, jonne 12 jalkapallojoukkueeseen kuulunutta poikaa ja heidän valmentajansa joutuivat jäämään kaksi viikkoa sitten, kun sadevesi täytti luolaston. Lehtikuva

STT, AFP

Kaikki Thaimaassa tulvaveden täyttämässä luolassa loukussa olleet 12 poikaa ja heidän valmentajansa on saatu pelastettua, kertovat pelastusoperaatioon osallistuneet Thaimaan armeijan erikoisjoukot.

Joukkojen mukaan tulvaluolassa ovat vielä lääkäri ja kolme erikoisjoukkojen jäsentä, jotka olivat pitämässä huolta loukkuun jääneistä. Erikoisjoukot kertoivat pelastusoperaation etenemisestä Facebookissa.

Sateen nostattaman tulvan luolaan saartaman joukkueen pelastustyöt ovat olleet jättimäinen ponnistus, joka on kestänyt 18 päivää. Kahdeksan poikaa saatiin ulos jo aikaisemmin ja loput pojat sekä heidän valmentajansa tänään.

Pelastustöitä kiirehdittiin tänään, koska sateet alueella alkoivat uudestaan.

Luolaston liepeillä päivystävän kansainvälisen median mukaan pelastusoperaatioalueelta on lähtenyt ambulansseja ja helikoptereita, joiden arvioidaan kuljettavan pelastettuja sairaalahoitoon.

Jalkapallojoukkueeseen kuuluvat 12 poikaa ja heidän valmentajansa joutuivat jäämään luolaan kaksi viikkoa sitten, kun sadevesi täytti ulos johtavan reitin. Brittiläiset sukeltajat löysivät heidät viime viikolla.

Yksi sukeltaja sai surmansa pelastustöissä.

 

 

Viranomaisten mukaan luolasta jo pelastetut ovat terveitä niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Kahdelle heistä oli annettu antibiootteja sen jälkeen kun heidät oli testattu keuhkokuumeen varalta.

– Kaikki (pelastetut) ovat hyvässä psyykkisessä kunnossa, terveysministeriön edustaja Jesada Chokedamrongsuk kertoi toimittajille Chiang Rain sairaalan luona tiistaina.

Pelastettuja poikia pidetään toistaiseksi karanteenissa siltä varalta, että he ovat saaneet infektioita luolassa ollessaan. Sairaala on lähettänyt heidän testituloksensa laboratorioon Bangkokiin. Pelastetut todennäköisesti pysyvät sairaalassa viikon ajan, koska heidän immuunijärjestelmänsä on heikentynyt, Chokedamrongsuk sanoi.

Pelastetut pojat ovat kertoneet kaipaavansa kotiin, mutta olevansa hyvin tyytyväisiä sairaalahoidossa, kertoo BBC.

Pojat ovat myös pyytäneet saada suklaata. Toistaiseksi heidän on kuitenkin nautittava ravintoa varoen luolassa vietetyn ajan jälkeen.

Osa pojista on jo nähnyt perheensä, mutta tartuntavaaran takia toistaiseksi vasta lasiruudun takaa. BBC:n mukaan vienee vielä muutamia päiviä ennen kuin perheet pääsevät tapaamaan pelastetut kasvotusten.

 

 

Jalkapallojoukkueen pelastustehtävä oli äärimmäisen haasteellinen, ja sen toteuttajat kisasivat kelloa vastaan. Luolan tulvintaan johtaneet monsuunisateet olivat tekemässä paluuta, ja luolan happitasot olivat laskussa, mikä pakotti viranomaisia kiirehtimään poikien ja valmentajan pelastusta.

11–16-vuotiaista pojista koostunut jalkapallojoukkue ja heidän valmentajansa vierailivat Tham Luangin luolassa 23. kesäkuuta ennen monsuunikauden sateiden tavallista alkua.

Varhain saapuneet sateet iskivät kuitenkin yllättäen ja tukkivat luolan sisäänpääsyn tulvavedellä. Tulvavesien nousu pakotti joukkueen vetäytymään syvemmälle luolaan, josta pelastajat löysivät heidät vasta yhdeksän vuorokautta myöhemmin.

Joukkueen pelastaminen veden valtaamasta luolastosta osoittautui kuitenkin vaikeaksi tehtäväksi. Pelastettavat olivat yli 4 kilometrin päässä luolan uloskäynnistä, ja vedenalainen reitti oli vaikea jopa kokeneille ammattisukeltajille.

Viranomaiset harkitsivat muun muassa reikien poraamista vuoreen ja jopa kuukausien odottamista monsuunikauden loppuun, mutta huonoista vaihtoehdoista vähiten huonoksi valittiin lopulta sukelluspelastus.

Sukellusreitin vaarallisuuden osoitti Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen entisen sukeltajan kuolema hapenpuutteeseen viime viikon perjantaina sukellusreitillä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut