Tubecon kokosi tuhansia Helsinkiin

Tuhannet fanit tungeksivat Hartwall-areenan ulkopuolella nähdäkseen suosikkitubettajiaan. Mikko Stig

Jussi Murtasaari

Järjestyksessä toinen Tubecon-tapahtuma sai liikkeelle noin 10 000 ihmistä Helsinkiin viikonvaihteessa. Tapahtumassa kohtasivat tubettajat, vloggaajat ja heidän faninsa.

Savon Sanomat kokosi tämän jutun oheen kuvia tapahtumasta. Klikkaa yllä olevaa kuvaa ja voit katsoa kaikki kuvat. Ohessa myös STT:n juttu tapahtumasta.

Helsingin areenan käytävällä tulee vastaan tavallisen näköinen nuorimies. Pihalla odottavat tytöt ja pojat alkavat huutaa ja hakkaavat rytmissä ikkunalasia.

Kaveri ei ollutkaan kuka tahansa. Hän on tubettaja, nykyajan Youtube-julkkis. Justimus-ryhmän Sami Harmaalan sanoin: oman elämänsä tuottaja.

Järjestyksessä toinen Tubecon-tapahtuma kokosi viikonvaihteessa Helsinkiin noin 10 000 tubettajaa ja heidän faniaan kohtaamaan vaihteeksi kasvokkain. Kävijämäärä tuplaantui vuodessa, ja liput myytiin loppuun jo ennakkoon.

- Sain eilsiltaan asti puheluita isiltä, jotka pettyneinä ja epätoivoisina soittavat, että onnistuisiko mitenkään lipun saanti teinitytölle, kertoi Tubeconin vastaava tuottaja Eevamaria Vassinen.

Tytärten toiveena saattoi olla tapaaminen esimerkiksi Joona Puhakan kanssa. 17-vuotiaan raisiolaisen Autistilapset-ryhmä tallentaa sketsejä, haasteita ja omaa elämäänsä yli 60 000:een nousevalle seuraajajoukolle.

- Tämä on tosi siistiä, tätä on odotettu ihan sika kauan, nuorukainen kykeni sanomaan yhteiskuvien ja nimikirjoitusten lomassa.

Tubettajatuotantojen toista lajityyppiä, pelivideoita, edustaa Wildeem eli Jonna Paananen.

- Minä olen tämmöinen epätyypillinen pelivideoiden tekijä aikuisena naisena, pääasiassa Minecraftia pelaava 31-vuotias Paananen sanoo ja nauraa.

Hän teki ensimmäisen videonsa neljä vuotta sitten, ja nyt pelaaminen sekä oman pelaamisen selostaminen onkin yllättäen jo päivätyö. Vaikka kasvot eivät videolla näy, Paananen saatetaan jo tunnistaa kaupassa. Julkkiksena olossa on päällä totutteluvaihe.

- Se on tosi outoa ja erikoista, mutta myös tosi mahtavaa.

Pelivideot olivat saneet vanhemmat tuomaan Tubeconiin myös Iisakki Keskitalon, 9, ja Aleksi Kortesalmen, 8. Haussa olivat nimikirjoitukset omilta tubettajasuosikeilta, Jkokilta ja Juizzilta.

- Ne on hauskoja. Niiden huudot ovat kyllä niin mielettömiä että huh-huh, pojat kehuivat.

Iisakin isä Antti Keskitalo ei kiellä vaan pikemminkin kannustaa pelaamiseen ja videoiden katseluun.

- Esimerkiksi englannin taito on karttunut aika hyväksi ennen koulua. Silmien alla ja yhdessä tehdään niitä juttuja, lempääläläinen Keskitalo kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.