Jättikone kävi Rissalassa - Ilmavoimien lasti ei mahtunut mihinkään muuhun

Yhdysvaltojen ilmavoimien Globemasterille oli käyttöä, kun Ilmavoimien tilaama varaosalasti ei mahtunut pienempään kuljetuskoneeseen. USAF

Asta Tenhunen

Siilinjärvellä Kuopion lentoasemalla nähtiin poikkeuksellisen suuri rahtikone, kun Yhdysvaltojen ilmavoimat toimitti varaosia Rissalaan.

C-17 Boeing vieraili Kuopion lentoasemalla keskiviikkona ja kiinnitti useiden lentoaseman käyttäjien huomion. Kone tunnetaan myös nimellä Globemaster.

Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen mukaan Puolustusvoimat osti Yhdysvalloilta kuljetuspalvelun osille, joita tuotiin Hornet-hävittäjiä varten Karjalan lennostoon Siilinjärvelle.

– Horneteille on koko niiden käytön ajan tuotu varaosia ja vaihtolaitteita lennostoihin. Nyt lähetys ei mahtunut pienempään koneeseen, tiedottaja Antti Siukola Puolustusvoimien logistiikkalaitokselta kertoo.

Siukolan mukaan lähetyksessä ei ollut Horneteihin uusittavia ohjuksia tai ilmasta maahan -pommeja, vaan koneiden muuta varaosakalustoa.

– Tällaisia varaosia ja vaihtolaitteita tulee muutaman kerran vuodessa. Nyt kuljetuspalvelu oli ostettu Yhdysvaltojen ilmavoimilta, sillä Suomessa ei ole käytössä vastaavan kokoista kuljetuskonetta.

– C-17 Boeing kävi tuomassa osia Karjalan lennostoon Rissalaan, Lapin lennostoon Rovaniemelle ja Satakunnan lennostoon Pirkkalaan.

Siviilit yllättyvät lähes aina, jos Globemaster kone on käymässä lentoasemalla yhtä aikaa esimerkiksi siviililentoliikenteen kanssa.

Rahtikone on silminnähden iso: Globemasterin sivuvakaaja on nimittäin 17 metrin korkeudella, koneen rungon pituus on 53 metriä ja siipien kärkivälikin on yli 50 metriä. Ison kuljetuskoneen lähes 30-metriseen ruumaan mahtuu kyytiin esimerkiksi panssarivaunuja.

Sitä lentää aina kolmen hengen miehistö.

Suomessa C-17 Globemaster oli ensimmäistä kertaa esillä lentonäytöksessä viime kesänä isossa lentonäytöstapahtumassa Turussa.

Yhdysvaltojen puolustusvoimat käyttää konetta esimerkiksi Lähi-idän aavikkokentillä tukemaan maavoimiaan, joten jättikone on myös uutiskuvista tuttu.

Massiiviset rahtikoneet eivät muuten ole vieraita Suomen ilmavoimille, sillä Ilmavoimat on ostanut Yhysvalloilta myös Boeingin KC-135 Stratotankerin ilmatankkausharjoituksia jo useita kertoja. Sekin kone on käynyt muutamia kertoja Rissalassa.

 

Korjaus: Juttuun on korjattu, miltä koneelta Ilmavoimat on saanut ilmatankkauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.