Näin hurjaa jälkeä Valio-myrsky on jo saanut aikaan

Jukka-Pekka Räsänen

Valio-myrskyn vaikutusalue on laajentunut jo koko Pohjois-Savoon, Pohjois-Savon pelastuslaitos tiedottaa.

Pelastuslaitos koordinoi toimintaa pelastustoimen johtokeskuksesta Kuopiosta ja on yhteydessä sähkölaitoksiin. Tehtävien määrä on tasaisessa kasvussa, painottuen vielä maakunnan länsiosaan. Tuulen suunta on maakunnan yli itään. Puuskissa tuulen nopeus on 21-26 metriä sekunnissa.

Voimakkaat tuulet voivat olla paikallisia, mutta koko maakunnan alueella on nyt yleisesti yli 17 sekuntimetrin tuulenpuuskia. Yksittäisiä tuulivahinkoja alkaa syntyä puuskien ollessa yli 17 metriä sekunnissa ja vahinkoja syntyy laajemmin, kun puuskat voimistuvat yli 25 metriin sekunnissa. Tämän hetken ennuste on että myräkkä jatkuu noin 03:00 saakka.

Kello 20 mennessä Pohjois-Savon pelastuslaitoksella on ollut 75 tehtävää. Sähköttömiä talouksia Savon Voiman verkon jakelualueella 34 500 ja maakunnan alueella Pohjois-Karjalan sähkön jakelualueella noin 2 300.

Vakavilta onnettomuuksia ja henkilövahingoilta on toistaiseksi vältytty. Puita on kaatunut rakennusten päälle, tuuli on repinyt kattopeltejä irti ja rakennustyömailta suojapressuja sekä levittänyt tavaraa teille. Puita on kaatunut tie- ja sähköverkon päälle. Irti päässeitä veneitä on kiinnitetty.

Pelastuslaitos muistuttaa, että sähkölinjoilla olevia vikoja ei saa ryhtyä korjaamaan itse, vaan on soitettava sähköyhtiön vikapäivystysnumeroon. Sähköyhtiöiden häiriötilannesivuilla voi seurata oman alueen tilannetta.

Sähkökatkot saattavat kestää pitkään. Myös veneiden kiinnitykset on syytä tarkistaa ja huolehtia mahdollisten suojapressujen, trampoliinien ja muiden vastaavien ulkotarvikkeiden kiinnityksistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.