Koko kaupungin Ikiä juhlittiin veturitalleilla

Ilkka Seppä vetäisee yllätysnumeron. Akseli Muraja

Jaana Virtanen

Pieksämäkeläisten ja monien eteläsavolaistentuntema Ilkka "Iki" Seppä pitää aika hyvänä saavutuksena 70 vuoden ikää. Kaikille avoimet syntymäpäiväjuhlat, Ilkamat, hän päätti pitää Pieksämäen veturitalleilla.

Kutsun otti vastaan suuri joukko ystäviä ja tuttavia, jotka luottivat siihen, että jos kenen niin hänen juhlissaan on hauskaa – Iki kun on niitä ihmisiä, jotka osaavat nauttia juhlistaan.

– Nuorempana oli tavoitteena pysyä hengissä 55-vuotiaaksi ja nähdä vuosituhannen vaihtuminen. Nyt sitten ollaan tässä, jo hyvissä ajoin iltapäivällä onnittelujen vastaanottamisen aloittanut päivänsankari naurahtaa.

Juhlien juontajaksi oli pestattu Kuopion kaupunginteatterin johtaja Pekka Laasonen.

– Minulle Iki tuli tutuksi joidenkin yhteishankkeiden kautta, kun toimin Pieksämäellä Poleenissa teatteriohjaajana vuosituhannen vaihteessa. Tulimme hyvin juttuun ja ystävystyimme. Sittemmin olemme matkustelleet yhdessä melko paljon aina Kiinasta Keniaan ja Kap Verdelle, hän kertoo yleisölle.

Ja sitten alkaa show tihentyä.

– Yhteisissä projekteissa lupasin Ikille, että voit tehdä mitä vain, paitsi laulaa. Toivon tosiaan, että otat toiveeni huomioon, Laasonen sanoo vakavana.

Ja eipä aikaakaan, kun päivänsankari ottaa lauluasennon ja alkaa laulaa tanskalaisen Gitten naisellisella äänellä jatsahtavaa melodiaa. Tunnelma tihenee.

Sepästä paljastetaan myös Heli Kolehmaisen maalaama muotokuva, jonka malli ilmoittaa haluavansa sijoittaa Pieksämäen Lehden toimitilan seinälle. Jo aiemmin illalla paljastetaan toinenkin muotokuva, venetmäkeläisen Reijo Höylän tekemä jyhkeä puuveistoshahmo.

Aurinkoisena sunnuntaiaamuna syntynyt päivänsankari luonnehtii itseään valon lapseksi, jolla on ollut elämänsä aikana valtavasti kontakteja mitä erilaisimpiin ihmisiin. Sosiaalinen lahjakkuus ja uteliaisuus ovat johdattaneet hienoihin kohtaamisiin.

–  Olenkin oppinut ihmisten kautta paljon asioista ja elämästä.

Häneltäkin on moni oppinut elämisentaitoa. Humaani on sana, jolla häntä useasti keskiviikkoillan kuluessa kuvataan.

– Suuri persoona, jonka sydämellisyys ja ystävällisyys jäävät mieleen, sanovat syntymäpäiville Tampereelta saapuneet Pirkko ja Erkki Paara. Viimeksi mainittu toimi pitkään Vaalijalan kuntayhtymän johdossa.

Sepän 91-vuotias täti Terttu Hämäläinen on niin ikään saapunut juhlaan Tampereelta. Mukana on myös sisko Ritva Seppä.

– Hän on hauska persoona, jonka kanssa on kivaa ja hauskaa.

Etelä-Savon TE-toimiston johtaja Sirkka Rytkönen on tuntenut Sepän siitä asti, kun hän aloitti aikoinaan Pieksämäen TE-toimiston johtajana, jolloin Seppä oli yrittäjäjärjestön puheenjohtaja.

– Ikillä on tosi laaja ja monipuolinen tuttavapiiri ja verkosto.

– Ilo tarttuu. Jo äänestä kuulee, missä Iki kulkee. Hänen naurustaan tulee hyvä fiilis ja ihmiset vapautuvat, Lehtisepät Oy:n entiset työntekijät Sari Leva ja Irja Andersin jatkavat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.