Lämpimällä säällä yllättäviä vaikutuksia

Syksy jää tilastohistoriaan myös poikkeuksellisen aurinkoisena. Klikkaa kuvaa katsoaksesi muita kuvia. Vilja Kärkkäinen

Eeva Lankolainen

Marraskuun tilastollinen lämpöennätys Savossa paukahti rikki maanantaina Vesannolla, missä mitattiin 11,8 astetta. Tiistaina ylitettiin 11 asteen lämpötila muun muassa Varkaudessa ja Savonlinnassa.

Koko maan marraskuun lämpöennätystä paukuteltiin sekä maanantaina että tiistaina useilla paikkakunnilla. Uudeksi ennätyslukemaksi kirjattiin alustavasti tiistaina Kemiössä saavutettu 14,3 astetta.

Syynä poikkeuksellisen lämpimään ilmaan oli esteettä Suomeen saakka puhaltamaan päässyt föhn-tuuli. Kesällä vastaava säätila olisi merkinnyt hellelukemia.

Meteorologi Jari Tuovinen kertoo, että pilvet laskevat lämpötilaa parilla asteella keskiviikkona. Poikkeuksellinen suursäätila jatkuu kuitenkin ennallaan.

– Muutamia yksittäisiä kylmiä päiviä tai öitä voi olla, mutta todennäköisesti Savossakin pysytään plussan puolella.

Tuovisen mukaan myöhäissyksy Suomessa pysyy lämpimänä niin kauan kuin ”isot pelurit” pysyvät paikoillaan eli Keski-Euroopassa nautitaan korkeapaineesta ja matalapaineet kulkevat Suomen pohjoispuolitse.

Yölämpötilat ovat paikoin olleet niin korkeita, että vuorokauden keskilämpötila on joillakin paikkakunnilla ollut kymmenen asteen tuntumassa. Pysyvää yli kymmenen asteen lämpötilaa kutsutaan termiseksi kesäksi.

Poikkeuksellinen sää on vaikuttanut kasveihin ja eläimiin. Esimerkiksi sireeneissä on havaittu nuppuja Savossakin. Myös hyönteiset ovat olleet aktiivisia.

Hyönteistutkija Marko Mutanen Oulun yliopistosta kertoo, että liikkeellä on nyt useita aikuisena talvehtivia kärpäslajeja. Hyttyshavaintoihin Mutanen suhtautuu epäilevästi.

– Todennäköisesti kysymys on talvisääskistä. Ne ovat saman kokoisia kuin hyttyset, mutta hentorakenteisia eivätkä pistä ihmisiä.

Tämä oli sellainen ylläripylläri, luonnehtii suonenjokelainen Tarja Jalkanen ennätyspitkäksi venähtänyttä laidunkautta.

Jalkasen tilan parikymmenpäinen karja on ulkoillut joka ikinen päivä huhtikuun kymmenennestä saakka ja ulkoilee edelleen. 30 vuotta sitten maamieskoulusta valmistunut Jalkanen ei muista kokeneensa toista yhtä pitkää laidunkautta.

Tilanteen on mahdollistanut Jalkasen mukaan onnellisten sattumien summa. Lämpimästä ilmasta ei ole iloa, jos laidun tallautuu liejuksi.

Syötävää ei ulkoa enää löydy, joten ruoka tulee paalista. Ulkoilman vaikutukset lehmiin ovat kuitenkin selkeästi nähtävissä.

– Sairauksia on mielestäni vähemmän. Hyvinvointi on parantunut sekä eläimillä että hoitajilla, Jalkanen nauraa.

Jalkanen työskentelee 1950-luvulla rakennetussa navetassa, jossa työmenetelmät ovat ”hyvinkin käsityövaraisia”. Karjan vieminen ulos on sitovaa, mutta voittaa Jalkasen mielestä raskaat sisätyöt navetassa.

– Kyllä kaiken kaikkiaan lehmien kanssa on sitovaa, mutta tällä kertaa tilannetta voi hehkuttaa huvin vuoksi, kertoo Facebook-sivuillaan aurinkoisia lehmävalokuvia julkaissut Jalkanen.

Tämän jutun kuvien ohella voit katsoa otoksia menneiden vuosien marraskuista tästä.

 

Erikoinen syksy – kuivaa ja aurinkoista

Savon kaikkien aikojen korkein marraskuinen lämpötila mitattiin maanantaina 2.11. Vesannolla, missä elohopea näytti 11,8 astetta. Edellinen ennätys oli 11,3 astetta. Se oli mitattu Mikkelissä vuonna 1967. Tiistaina muun muassa Varkaudessa yllettiin 11,2 asteeseen.

Valtakunnallinen lämpöennätys rikkoutui tiistaina usealla paikkakunnalla. Lämpimintä oli alustavien tietojen mukaan Kemiössä: 14,3 astetta.

Poikkeuksellisia lämpötiloja on mitattu eri puolilla Eurooppaa. Ison-Britannian Walesissa elohopea ylsi maanantaina 22,4 asteeseen.

Päättynyt lokakuu oli lämpötilaltaan lähellä keskivertoa mutta poikkeuksellisen aurinkoinen. Helsingissä saatiin aurinkoa lokakuussa 164 tuntia, enemmän kuin keskivertovuoden syyskuussa.

Useilla havaintoasemilla lokakuun sademäärä oli historiallisen pieni. Turun seudulla kuun ensimmäinen sade ropsahti maahan 21.10. Eniten satoi Kainuussa ja Koillismaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.