Varkauden Goljat sai uudet sisuskalut Pieksämäeltä

Pavel ja Jürgen Kempf tekevät nyt lähes ympäripyöreitä työpäiviä takana näkyvän Goljatin remontissa. Kuvassa työ alla yksi urkujen ilmalaatikko. Vuokko Viljakka

Vuokko Viljakka

Varkauden ja Pieksämäen musiikkiyhteistyö on ottanut ainutlaatuisen askeleen.

Pieksämäen seurakunta luovutti viime viikolla vanhat kirkkourut Varkauden Mekaanisen musiikin museon Goljat-orkestrionin uusiksi sisuskaluksi.

Museon lattialla ja seinien vierustoilla lojuu nyt pilli poikineen. Museonjohtaja Pavel Kempf arvelee, että pillejä on ainakin tuhat. Goljattiin pillejä tarvitaan 640.

– Oli oikea lottovoitto, että pillit löytyivät aivan naapurista. Saimme ne vielä ilmaiseksi purkutyötä vastaan, Kempf iloitsee.

Goljatin syksyllä alkanut suurremontti on hyvässä vauhdissa ja valmistunee suunnitelmien mukaan huhtikuussa. Silloin kuullaan konsertissa, kuinka kirkkourkujen pillit soivat jättiorkestrionissa.

Urut olivat Pieksämäen vanhassa kirkossa. Uusien urkujen asennus alkaa sinne maaliskuussa ja niiden ensimmäiset soinnut kajahtavat ensimmäisenä adventtina.

Yli satavuotias, 75 soittajan Goljat-orkestrioni on tiettävästi lajinsa viimeinen koko maailmassa.

Jättiläinen painaa yli viisi tonnia ja kurottautuu viiden metrin korkeuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.