1940-luvun talo on upea ilmestys remontin jälkeen, katso kuvat!

Soile Varpunen-Aalto maalasi olohuoneen taulut sisustuslehdestä näkemänsä maalausten inspiroimana. "Ei ensimmäisessä taulussa mennyt kuin neljä tuntia", hän kertoo innostuneena. Aake Roininen

Pirjo Tiihonen

Aallon perheen koti tunnetaan Varkaudessa Insinööri Palanderin talona. Se oli alun perin yksi neljästä A. Ahlströmin Varkauden talotehtaiden vanhoista virkamiestaloista. Ei ole ihme, että Soile Varpunen-Aalto ja Aimo Aalto ihastuivat suomalaisen arkkitehti-ikonin suunnittelutoimiston luomaan tunnelmaan. Siitä kertovat muun muassa olohuoneen kaunis ikkunaerkkeri, Alvar Aallolle tyypillinen takka, kapeista ikkunoista muodostuvat ikkunarivistöt ja ohuista laudoista tehty ulkoverhoilu.

Varkaudesta kotoisin oleva pariskunta oli etsimässä uutta kotia muutettuaan muutaman vuoden Jyväskylän reissun jälkeen takaisin kotikonnuilleen. 1940-luvulla rakennettu talo löytyi pitkän etsinnän jälkeen vinkin perusteella. Kodinetsijöillä oli onnea, sillä talo ei ollut ehtinyt vielä tulla myyntiin. Ensin he näkivät vain piirustukset.

– Emme silloin tajunneet, että talossa on myös yläkerta. Pelkkä alakerta olisi riittänyt meille hyvin, muistelee Soile Varpunen-Aalto.

Kun he muuttivat uuteen kotiin vuonna 1999, talo oli lähes alkuperäisessä kunnossa ja kaipasi remonttia. Aallot remontoivat keittiön, vessan ja saunan. He jättivät pinkopahvit paikoilleen ja säilyttivät osan mäntylattioista. Pariskuntaa ei häiritse, vaikka tapetit kupruilevat kostealla ilmalla pinkopahvin mukana: se kuuluu talon luonteeseen.

Seiniä on maalattu ja tapetoitu, lattiaa hiottu ja lakattu. Ikkunat uusittiin mahdollisimman samanlaisiksi kuin alkuperäisessä piirustuksessa. Jotta talon ilme säilyisi, Aimo Aalto hioi talon ulkoverhouslaudat ja maalasi ne perinnemaalilla. Talon henkeä kunnioittavassa remontissa on onnistuttu.

– Talon ensimmäiset asukkaat eivät olleet uskoa ulkoverhoilua alkuperäiseksi, kun he kävivät viime kesänä muisteluretkellä Varkaudessa, Aimo Aalto kertoo.

Soile Varpunen-Aalto on hurahtanut sisustamiseen niin, että on saanut harrastuksesta tenniskyynärpään. Vaiva tuli, kun hän oli lempipuuhassaan pyörittelemässä huonekaluja uuteen järjestykseen. Innoissaan hän ruuvasi seinässä kiinni olleen kaapin ruuveja auki käsin sellaisella voimalla, että käsi kipeytyi.

Naisella on loistava tyylitaju ja taito luoda tilasta tyylikäs ja kodikas. Hän yhdistää niin Suomi-designia, Ikeaa, trendikkäitä valaisimia kuin itse tuunattuja kirpputorilöytöjä. Kodin pääsävyt koostuvat selkeistä valkoisen, mustan, ruskean ja harmaan sävyistä. Värikkäät tekstiilit ja taulut sekä tehostetapettiseinät ovat piristäviä yksityiskohtia.

Varpunen-Aallon mielestä tunnelma ja oman käden jälki tekevät kodin.

– Pidän kerroksellisuudesta, enkä oikein raaski heittää mitään huonekaluja pois.

Varpunen-Aalto on myös ahkera siivoaja: hän puunaa koko kodin läpi pari kertaa kuukaudessa. Kun pölyt on pyyhitty ja villakoirat imuroitu, hän keittää kahvit, katselee ympärilleen ja ryhtyy sisustamaan. Vaihtelunhaluinen nainen hakee usein ”aarrearkkuvarastostaan” ullakolta jonkin kaapin tai tuolin ja vie sinne toisen.

Paitsi mööpeleiden paikat, myös huonejärjestys on muuttunut monesti sen mukaan, moniko perheen viidestä jäsenestä kodissa asuu. Vanhempien makuuhuone on vaihtanut paikkaa viidesti. Se oli joskus yläkerrassa, mutta nyt toinen kerros on kahden, vielä vanhempiensa luona asuvan tyttären valtakuntaa.

Varpunen-Aalto on parhaillaan karsimassa tavaroita suositulla KonMari-menetelmällä. Marie Kondon kirjassa neuvotaan selaamaan esimerkiksi vaatteet ja kirjat yksi kerrallaan läpi ja miettimään, tuoko se itselle iloa ja onko tavara tarpeellinen.

– Kun kävin kaikki perheen mapit läpi, lopulta niitä jäi jäljelle vain kolme. Karsimiseen tulee oikein himo!

Vuonna 1948 A. Ahlströmin rakentama omakotitalo sijaitsee Varkaudessa.

Talossa asuvat K-kauppiaat Aimo Aalto ja Soile Varpunen-Aalto sekä tyttäret Iiris,13, ja Emma, 23. Perheessä on myös chihuahua-koirat Milo ja Luka.

Kaksikerroksisessa talossa on 214 neliötä. 1 400 neliön kokoisella tontilla on terassi, varasto ja autotalli.

Alakerrassa on eteinen, olohuone, keittiö, ruokailutila, tv-huone, sauna, kylpyhuone, kodinhoitohuone ja wc. Yläkerrassa on aula, kaksi makuuhuonetta, wc sekä vinttitilaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.