Kylässä Tivolissa - katso kuvat!

Anna ja Ville Sariolan asuinpaikka on parhaimmillaan järven tai meren rannalla, välillä taas asutaan keskellä ostoskeskuksen hulinaa. Juha Poutanen

Pirjo Tiihonen

Joka kevättalvi Anna ja Ville Sariola alkavat kaivata kerrostaloasunnosta kesäkotiinsa. Huhtikuussa he hakevat asunnoksi sisustetun puoliperävaunun talvisäilytyksestä ja lähtevät jälleen tien päälle. Tivolikausi on taas käynnissä, ja Sariolat asuvat 78 neliön kesäkodissaan aina lokakuulle asti.

Kun viettää puolet vuodesta liikkuvassa vaunussa, sen on oltava viihtyisä. Tätä ennen he asuivat pienemmässä asuntovaunussa, mutta kaipasivat suurempaan ja käytännöllisempään.

Pariskunta etsi vuoden verran uutta vaunua. Kun he näkivät nykyisen kesäasuntonsa kuvat verkkosivuilla viitisen vuotta sitten, ihastus syttyi heti. Saksassa myynnissä olevaa tivolikäytössä ollutta kotia piti heti lentää katsomaan. Heistä kuvat usein valehtelevat, mutta todellisuudessa vaunu olikin hienompi kuin he luulivat.

– Kun astuimme sisään, tunne oli wau! Ville Sariola kertoo.

Tyylikäs puoliperävaunu sopi tismalleen heidän makuunsa. Heidän kokemuksensa mukaan tivolikodit on usein sisustettu runsaaseen amerikkalaistyyliin täyteen ruusukuvioita ja kultakoristeita. Tämän vaunun tyyli oli kuitenkin skandinaavisen selkeä ja avara. Tilat on käytetty hyödyksi niin, että säilytykselle on riittävästi kaappeja. Heitä viehätti etenkin se, että olohuone-keittiö on tilava, eikä makuuhuoneisiin ole käytetty turhan paljon tilaa.

– Emmehän vietä makkarissa aikaamme, siellähän vaan nukutaan, Anna Sariola toteaa.

Vaunun erikoisuus piilee viidessä liikkuvassa, hydrauliikalla kokoon sujahtavassa erkkerissä. Molemmat makuuhuoneet sänkyineen, olohuone sohvineen sekä kylpyhuoneen saa sähköisellä toiminnolla kasaan kuljetuksen ajaksi. Lisäksi vierashuoneena toimiva pienempi makuuhuoneen erkkeri liikkuu manuaalisesti. Kun matka paikkakunnalta toiselle on kuljettu, tilat levitetään jälleen paikoilleen. Jotta hydrauliikka toimisi kuten pitääkin, vaunun on oltava täysin tasapainossa.

Sariolat ovat vaihtaneet vain kaasulieden induktiokeittiötasoon ja osan valaisimista mieleisekseen. Muuten kesäkoti sisältää kaiken tarpeellisen. Keittiön kodinkoneet, eli astianpesukone, jääkaappi-pakastin ja uunit ovat integroituja.

Ruoka-aineet mahtuvat kätevään apteekkarinkaappiin. Ylellisessä kylpyhuoneessa kylvetään kylpyammeessa, ja siellä on myös sadesuihku, upeasti muotoillut lavuaari ja wc-istuin sekä integroitu pyykinpesukone.

Kaikkien tilojen lattioissa on lankkuparketti, ja seinät on maalattu vaaleiksi.

Monet peilit lisäävät tilan tuntua. Kesähelteillä ilmalämpöpumppu viilentää ja vesikiertolämmitystä voi säätää omien tarpeiden ja säiden mukaan.

Muutamat tivoliaiheiset esineet ja riemunkirjava pellenaamainen retrojuliste muistuttavat jo viidennen sukupolven perinteikkäästä perheyrityksestä. Tivoliperinne ei katkea, sillä syksyllä Sarioloille syntyy heidän ensimmäisen lapsensa. Kuten isänsä, ukkinsa ja sukupolvet heitä ennen, tulokas imee jo äidinmaidosta hattarantuoksuiset elämänopit. Hän saa kasvaa keskellä suurta tivoliperhettä naapurissaan maailmanpyörä, karuselli ja kummitusrata.

Sariolat nauttivat erikoisesta elämäntavastaan. Parhaimmillaan he parkkeeraavat kesäkotinsa järven tai meren rannalle, välillä taas asutaan runsat kuukausi Tuurin kyläkaupan parkkipaikalla ostoskeskuksen hulinassa. Lokakuussa vaunu viedään talvivarastoon, ja perhe muuttaa jälleen kolmioonsa Keravalle.

Vaihteleva elämäntapa sopii pariskunnalle.

– Syksyllä alamme taas ikävöidä kaupunkikotiamme, he toteavat.

Asunnoksi muutetussa puoliperävaunussa on 78 neliötä.

Siinä asuvat huhti–lokakuun ajan Tivoli Sariolan johdon assistentti Anna Sariola sekä kehitysjohtaja ja varatoimitusjohtaja Ville Sariola. Perheeseen kuuluu myös kultainennoutaja Sulo.

Vaunussa on keittiö-olohuone, kaksi makuuhuonetta, kylpyhuone-wc ja terassi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.