Sukeltaja kuoli toimittaessaan happipulloja luolaan vangiksi jääneille pojille

Poliisi vartioi happisäiliöitä Tham Luangin luolan lähistöllä. Lehtikuva

STT

Thaimaassa happitaso luolaan vangeiksi jääneiden poikien onkalossa on pudonnut tavanomaisesta 21 prosentista 15 prosenttiin, kertoo BBC. Tilanteen helpottamiseksi pojille ja heidän valmentajalleen on toimitettu happipulloja. Tätä tehtävää suorittaessaan Thaimaan armeijan entinen sukeltaja sai surmansa myöhään eilen illalla Suomen aikaa.

– Ollessaan paluumatkalla (ryhmän luota) hän menetti tajuntansa, kertoi laivaston erikoisjoukkojen komentaja Apakorn Yookongkaew.

Viranomaisten mukaan sukeltajalta loppui ilmeisesti happi paluumatkalla.

Sukeltajan kuolema herätti epäilyjä, kuinka luolan vankeina olevat 12 poikaa ja heidän jalkapallovalmentajansa voitaisiin tuoda turvallisesti ulos ahtaiden käytävien läpi vettä täynnä olevasta Tham Luangin luolasta.

Apakorn kuitenkin vihjaisi tänään, että pelastajilla ei ole juuri muita vaihtoehtoja kuin yrittää vaikeaa keinoa.

– Aluksi ajattelimme, että lapset voisivat pysyä (onkalossa) pitkän aikaa..., mutta nyt tilanne on muuttunut, meillä on vähän aikaa, hän sanoi.

Tiedotustilaisuudessa häneltä kysyttiin, kuinka pojat voitaisiin saada turvallisesti luolasta, kun kokenut sukeltajakaan ei tähän pystynyt. Apakornin mukaan he ryhtyvät useampiin varotoimiin lasten kanssa.

– (Sukellus ulos luolasta) on hyvin vaarallista. Ajatelkaa, laivaston erikoisjoukkoihin kuulunut kuoli viime yönä. Kuinka siis 12-vuotias poika (onnistuisi), sanoi israelilainen vapaaehtoinen auttaja Rafael Aroush.

Pelastusoperaatiossa mukana tuhatkunta ihmistä

Apakorn vakuutti, että sukeltajan kuolemasta huolimatta pelastusoperaatio jatkuu.

– Voin vakuuttaa, että emme ole paniikissa. Emme pysäytä operaatiota. Emme anna ystävämme uhrauksen mennä hukkaan, hän sanoi BBC:n mukaan.

Pelastusoperaatioon osallistuu noin tuhat ihmistä. Heidän joukossaan on sukeltajia, armeijan henkilöstöä ja vapaaehtoisia. Mukana on myös suomalaissukeltaja Mikko Paasi.

Asiantuntijoita huolettaa happitason laskeminen onkalossa, jossa pojat ja heidän valmentajansa ovat loukussa. Taso on laskenut, koska luolassa työskentelee paljon ihmisiä, kertoi Chiang Rain maakunnan kuvernööri Narongsak Osotthanakorn. Parhaillaan luolan sisälle rakennetaan viiden kilometrin kaapelia, jolla ilmaa voitaisiin johtaa ryhmälle.

Pojille ja heidän valmentajalleen on opetettu sukeltamisen perusasioita siltä varalta, että evakuointimääräys sukeltamalla annetaan. Viranomaiset ovat kuitenkin haluttomia turvautumaan tähän vaihtoehtoon sen sisältämien riskien takia.

Vaihtoehtoinen keino on antaa loukossa olevien jäädä onkaloon odottamaan monsuunisateiden loppumista, mikä voi kestää kuukausia. Kolmantena vaihtoehtona on esitetty kiipeämistä pois halkeaman kautta, mutta ensin sellainen pitäisi löytää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut