Luolaan jääneet thaimaalaispojat vakuuttavat uudella videolla olevansa terveitä

Lapset ovat videolla piristyneitä verrattuna siihen, missä kunnossa heidät maanantaina löydettiin. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LILLIAN SUWANRUMPHA

STT

Thaimaassa luolassa loukussa olevat pojat vakuuttavat uudella videolla olevansa terveitä. Video julkaistiin Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen Facebook-sivuilla keskiviikkona.

Peittoihin kääriytyneet lapset ovat videolla piristyneitä verrattuna siihen, missä kunnossa heidät maanantaina löydettiin. 11–16-vuotiaiden poikien jalkapallojoukkue ja heidän valmentajansa olivat olleet tulvavesien takia vankina luolassa toista viikkoa ennen löytämistään.

Sukeltajat ovat kuljettaneet lapsille ravintogeeliä ja lääkkeitä.

– Olemme täysin varmoja siitä, etteivät pojat ole minkäänlaisessa vaarassa ennen kuin ryhdymme evakuoimaan. Pidämme heistä huolta niin kuin he olisivat omia lapsiamme, sanoo maakunnan kuvernööri Narongsak Osottanakorn.

Viranomaiset kartoittavat nyt turvallisinta vaihtoehtoa 12 pojan ja heidän 25-vuotiaan valmentajansa saamiseksi ulos luolasta.

 

 

Uimataidottomat pojat pitäisi opettaa sukeltamaan reitille, joka on vaikea ammattilaisillekin. Noin neljän kilometrin reitillä on kapeita kohtia, voimakkaita virtauksia ja olematon näkyvyys. Ammattisukeltajiltakin matkanteko kestää noin kuusi tuntia.

Jos vaarallinen sukellusevakuointi katsotaan kuitenkin parhaaksi vaihtoehdoksi, poikien pitäisi olla hyvissä voimissa ennen sen aloittamista.

 

 

Voitaisiinko luolaan ulottaa pelastajien ketju, joka johdattaisi pojat ulos turvallisesti? Pojille laitettaisiin täydet sukellusvarusteet, hengityslaitteet ja sukelluspuvut.

Operaatiota vaikeuttaa se, että reitillä on kapeita kohtia. Sukeltajat joutuvat riisumaan varusteitaan vaikeimmissa paikoissa, jotta pääsevät eteenpäin. Ketjua ei siis välttämättä saataisi muodostettua.

Operaatio olisi myös äärimmäisen hidas ja vaarallinen. Jos yksi jäisi jumiin, myös muut voisivat joutua vaaraan.

 

 

Asiantuntijat ovat etsineet paikkoja, joista poikien luokse voitaisiin porata uusi reitti. Koeporauksia on jo tehty, mutta toistaiseksi yritykset ovat tiettävästi epäonnistuneet.

Esimerkiksi Guardian-lehden mukaan pelastaminen uutta reittiä pitkin olisi hyvin hankalaa, vaikka porauksella päästäisiin ryhmän lähelle. Poikien olisi myös oltava voimissaan, jotta he voisivat kiivetä toiselle käytävälle, jos sellainen löydettäisiin.

 

 

Pojat voisivat kahlata ulos vedenpinnan laskettua. Vettä ei ole saatu pumpattua pois tarpeeksi nopeasti, ja alueelle ennustetaan uusia rankkasateita.

Jos sateet jatkuvat, tulvavesien laskemiseen kuluu todennäköisesti jopa kuukausia. Pelastusleiriin on varattu jo elintarvikkeita, lääkkeitä ja muita tarvikkeita neljäksi kuukaudeksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut