Thaimaassa puntaroidaan vaihtoehtoja luolassa olevien poikien pelastamiseksi – taistelu aikaa ja säätä vastaan

Omaiset katsoivat neljästä luolassa olevasta pojasta aiemmin otettua kuvaa maanantaina. Lillian Suwanrumpha

STT

Thaimaassa pelastajat puntaroivat tiistaina eri vaihtoehtoja luolassa jumissa olleiden poikien pelastamiseksi.

Brittisukeltajat löysivät 11–16-vuotiaista pojista koostuvan jalkapallojoukkueen ja heidän 25-vuotiaan valmentajansa Tham Luangin luolastosta maanantai-iltana. 13 hengen ryhmä ehti olla kateissa yhdeksän päivää.

Pelastuksesta ei tule helppoa. Ryhmä täytyy kuljettaa useita kilometrejä läpi luolan, joka on yhä paikoitellen veden vallassa.

Yhtenä vaihtoehtona on väläytelty poikien opettamista sukeltamaan. Tämä olisi nopein mutta riskialttein vaihtoehto, sillä Sky Newsille puhuneen pelastusryhmän jäsenen Ben Reymenantsin mukaan pojat eivät osaa uida.

Luola on jo kokeneelle luolasukeltajalle vaativa paikka, sanoo Sukeltajaliiton turvallisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jouni Piispanen. Näkyvyys on huono, matka pitkä ja luolassa paljon kapeita paikkoja.

– Suurin riski on, että pelastettava panikoi. Ja on hyvin todennäköistä, että niin käy. Vaarana on, että matkalla menetetään ihmisiä.

Toisena vaihtoehtona on väläytetty veden pumppaamista pois luolasta, mutta vaikeuksia tuovat sääolosuhteet. Thaimaahan on ennustettu monsuunisateita tulevina päivinä, mikä voisi pakottaa pelastustyöt alkamaan jo tällä viikolla.

Jos pelastustyöt eivät pääse alkamaan tällä viikolla, voivat monsuunisateet pakottaa pojat jumiin luolaan jopa 3–4 kuukaudeksi odottamaan, että vedet laskevat itsekseen. Tällöin pelastustyöntekijöiden tulisi keskittyä poikien elossa pitämiseen tulevina kuukausina.

– Odottaminen on varmin tapa pitää heidät hengissä, Piispanen arvioi.

Ei ravintoa useisiin päiviin Pojat ja heidän valmentajansa menivät luolaan suojaan rankkasateilta ja jäivät nousevien tulvavesien taakse.

– He voivat henkisesti paremmin kuin odotimme. Mutta he ovat erittäin heikkoja, he eivät ole syöneet mitään kymmeneen päivään ja ovat juoneet vettä, joka on tippunut luolan seinistä, Reymenants sanoi Sky Newsille.

– Ennen pelastustöitä meidän täytyy saada heidät taas vahvoiksi, koska nyt he eivät pysty tekemään mitään, hän lisäsi.

Helsingin yliopiston geologian ja mineralogian professori Juha Karhu arvioi STT:lle, että lämmin sää on auttanut poikia selviytymään.

–Jos oltaisiin Suomessa, oltaisiin ongelmissa. Mutta koska ollaan lämpimällä alueella, myös luolan sisällä on suhteellisen lämmintä.

Mukavat olosuhteet eivät silti ole.

– Luolassa täytyy olla lisäksi mahdottoman kosteaa, koska siinä on vettä ympärillä.

Jouni Piispanen pitää poikien löytymistä ihmeenä.

– Pelastajilla oli ilmeisesti vain kaksi vanhaa karttaa käytössään. Käsitykseni mukaan luolaverkosto on valtavan laaja. Etsintä on ollut melkoista hakuammuntaa. Poikien löytäminen oli melkein ihme.

Poikien toivotaan voivan soittaa läheisilleen Luolassa oleville on nyt lähetetty ruokaa ja lääkkeitä kuukausien tarpeisiin.

Thaimaan viranomaisten mukaan poikien seuraan ovat nyt liittyneet muun muassa lääkäri ja sairaanhoitaja, jotka tekevät terveystarkastuksia ja yrittävät viihdyttää poikia.

Luolaan aiotaan asentaa puhelinkaapeli, joka tarkoituksena on antaa luolassa oleville mahdollisuus puhua perheidensä kanssa.

Poikien löytyminen on ollut omaisille suuri helpotus ja antanut heille toivoa.

– Olen niin helpottunut, vaikka en olekaan vielä voinut nähdä häntä. Haluan sanoa hänelle, että odotan häntä yhä, sanoi yhden pojan äiti Kieng Khamleu uutistoimisto AFP:lle.

Tham Luangin luola

Pitkä ja vaikeasti suunnistettava

Tham Luangin luola sijaitsee Pohjois-Thaimaassa kalkkikivialueella.

Kymmenen kilometriä pitkä luola on Thaimaan pisimpiä.

Pojat ja heidän valmentajansa löydettiin noin 4 kilometrin päässä luolan sisäänkäynniltä.

Luolan sisällä on vaikea suunnistaa, koska siellä on kiemurtelevia onkaloita ja käytäviä.

Monsuunisateiden aikana luola täyttyy helposti vedellä.

Suomea lähimpänä olevat vastaavat luolat ovat Lummelundan tippukiviluolat Ruotsin Gotlannissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut