Vanhat rakennukset tuovat lisää asuintilaa Kuopioon

Kari Niiranen eli DJ Nite on hyödyntänyt Turon tehdasrakennuksen korkeita seiniä monella tavalla. Akseli Muraja

Kaisu Lötjönen

Kari Niiranen eli tunnetummin DJ Nite muutti kaksi vuotta sitten vanhasta Hankkijan talosta toiseen uudistettuun kohteeseen: Turon tehdasrakennukseen. Vuonna 1938 valmistunut tehdas muutettiin asumisoikeusasunnoiksi vuonna 2014. Kuusi metriä korkeat huoneet, leveät käytävät ja paikallisesti tuttu historia viehättivät Niirasta.

– Kyllä tällaiset vanhat talot kiehtoo, koska niissä on mukana historiaa. Kun aikoinaan asuin Niiralassa, tässä toimi leipomo ja pyhäkoulu. Korkeat seinät antavat mahdollisuuden improvisoida, mutta ikkunoiden pesu on hankalaa, Niiranen nauraa.

Kuopiossa on vuosien aikana muutettu lukuisia vanhoja rakennuksia asuinkäyttöön. Vanhat suojelukohteet ovat antaneet kaupungille mahdollisuuden saada uusia asuntoja kaupungin parhaimmille paikoille. Parhaillaan rakennustöitä tehdään Valkeisenlammen rannalla sijaitsevassa lähes 100-vuotiaassa kartanorakennuksessa, Ukkokodissa.

Palvelukotina toiminut rakennus muuttuu saneerauksen myötä yhdeksän asunnon taloksi ensi kesänä. Julkisivu säilyy samanlaisena, samoin sisällä sijaitsevat vanhat, jykevät tammiportaat. Viereen nousee uudisrakennus, joka toimii osittain palvelutalona ja osittain asuinrakennuksena.

Uusia koteja nousee pian myös Valkeisenlammen toiselle puolelle, kun vanhat sairaalarakennukset muutetaan 450 asunnon taloiksi. Myös entiseen Muotoiluakatemiaan suunnitellaan asuntoja.

– Nyt alkaa olla jo se tilanne, että kohteita on Kuopiossa muutettu enemmän asuinkäyttöön kuin niitä on jäljellä, sanoo Kuopion kaupungin asemakaavapäällikkö Martti Lätti.

Vanhan rakennuksen muuttaminen asuinkäyttöön on usein jopa kalliimpaa kuin uuden rakentaminen. Vanhat suojelukohteet voivatkin muuttua ongelmalliseksi, jos rakennusliikkeet tai kaupunkilaiset eivät kiinnostu niistä korkean hinnan vuoksi.

– Esimerkiksi vanha osuusmeijeri Kauppakadulla on suunniteltu asuinrakentamiseen, mutta rakennuttaja ei ole saanut tarpeeksi tulijoita ennakkomarkkinoinnissa. Siellä joudutaan uusimaan osittain koko hirsirunko, asunnoista on tulossa todella kalliita, Lätti arvioi.

Monet rakennusliikkeet lähtevätkin mieluiten mukaan kohteisiin, joissa on mahdollisuus rakentaa myös uutta. Rakennusliike Lapti olisi kieltäytynyt Ukkokoti-hankkeesta, jos uudisrakentaminen ei olisi ollut mahdollista.

– Siinä tapauksessa Ukkokodissa olisi ollut ehdottomasti Kuopion kalleimmat asunnot. 10 000 euroa neliöltä ei kiinnosta ketään rakentajaa. Mitä enemmän rakennettavaa, sitä parempi, sanoo Laptin aluejohtaja Risto Pekkarinen.

Ukkokoti on uudisrakentamisesta huolimatta Laptin kalleimpia kohteita.

Uudistettujen kohteiden myyntihinta nousee korkealle jo pelkästään sijainnista riippuen. Kiinteistövälittäjä Timo Rantanen Kiinteistömaailmasta arvioi, että sijainti nostaa hintaa lopulta enemmän kuin rakennuksen historiallinen arvo.

– Kuopion keskustassa hinnat alkavat olla hyvinkin 4 000 euroa neliöltä. Kuopiolaisille sijainti on tarkkaa ja jo pari sataa metriä tiettyyn suuntaan voi vaikuttaa asunnon haluttavuuteen.

Suojellut kohteet saavat toisaalta enemmän vapauksia rakennusmääräyksistä. Esimerkiksi parkkipaikkoja ei talossa tarvitse olla saman verran kuin uudiskohteissa.

– Myös oleskelu- ja leikkitilojen määrästä sekä poistumisteistä voidaan joustaa tapauskohtaisesti. Uudisrakennuksissa on huomattavasti tiukemmat määräykset, Lätti sanoo.

– Kuopion Vanhassa Myllyssä on vielä muutama asunto myymättä. 57 neliömetrin kokoisen kaksion velaton hinta on 242 000 euroa eli noin 4 200 euroa neliöltä.

– Ukkokodin vanhasta rakennuksesta on myyty tai varattu noin puolet asunnoista. 62 neliömetrin kaksion velaton hinta on noin 263 000 euroa eli noin 4 200 euroa neliöltä.

– Samasta talosta 92 neliöinen huoneisto maksaa yli 5 600 euroa neliöltä.

– Pihlajalaaksossa vuonna 2017 valmistuvan 59 neliön kolmion velaton hinta on 2 700 euroa neliöltä.

– Kuopion keskustassa keskimääräinen neliöhinta on noin 3 000 euroa. Esimerkiksi Minna Canthin kadulla sijaitseva vuonna 1962 rakennettua kolmiota myydään 3 200 euron neliöhinnalla.

– Keskustan kalleimpiin asuntoihin lukeutuvat Maljalahdenrannalla sijaitsevat kerrostalot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.