Puistolan lava heräsi henkiin, ainakin hetkeksi - katso kuvat

Näin Puistola täyttyi lauantaina kultahääjuhlien ansiosta. Matias Honkamaa

Aulikki Elo

Täällä meidän tarinamme alkoi 1960-luvulla. Aloittaessamme olimme vasta neljäntoista, kertovat Puistolan tanssilavalla kuopiolaiset Tuula ja Pentti Julkunen.

Niiralan perukoilla sijaitseva tanssipaikka on uinunut noin 30 vuotta, mikä kultahääpäiväänsä lauantaina viettäneistä Julkusista on harmi. Vain muutamia irrallisia tilaisuuksia on järjestetty, eikä viime vuosina enää niitäkin.

– Moni romanssi sai alkunsa täällä tangon ja jiven tahdissa.

– Paikka on hieno ja salaperäinenkin sijaitessaan täällä sekametsän siimeksessä. Alueella liikkuva ei välttämättä edes huomaa paviljonkia sen piilosta, Julkuset selvittävät.

Kultahääpari sai Puistolaa hallinnoivalta Sirkkulanpuiston toimintayhdistykseltä poikkeusluvan tilaisuuteensa.

– Halusimme tavata ystävien ja suvun kesken vanhalle kohtaamispaikallamme. Tapasimme täällä vuonna 1963 ja jo kolme vuotta myöhemmin kävelimme vihille, Julkuset kertoivat.

Näin lava heräsi muutamaksi tunniksi unestaan, kun noin 150 henkeä kokoontui paikalle.

Alkukesän Pentti Julkunen jopa remontoi lavaa juhliaan varten.

– Esimerkiksi lattiassa oli reikiä. Rappusiakin piti kohentaa.

Monien kuopiolaisten tapaan Julkuset pyörähtelivät ja tunnelmoivat aikoinaan innokkaasti Puistolassa.

1960–1970-luvuilla tansseja oli parhaimmillaan kolmesti viikkoon.

– Tämä oli todella suosittu kesälava. Rönön Kallioranta oli demarien ja tämä äärivasemman laidan pyörittämä tanssipaikka, mutta ei politiikalla ollut minkäänlaista merkitystä kävijöille.

Perinteiseen tapaan tytöt istuivat penkeillä seinäruusuina odottamassa kutsua, kun pojat kulkivat valitsemassa mieluisimman.

– Minä erotin tumman Tuulan arkana takarivistä, kun innokkaimmat tytöt työntyivät tyrkylle seisomaan, Pentti Julkunen muistelee.

– Lähdimme parketille, ja homma oli kerrasta selvä. Aloimme heti seurustella. Ensimmäinen lapsi syntyi vuonna 1966 muutama kuukausi häistämme.

Vihkipäivänä morsian oli vasta 17, mutta sulhanen lain vaatimalla tavalla 18 vuotta täyttänyt.

– Seurusteluvuosinamme lavalla kävi koko ajan hyviä esiintyjiä. Esimerkiksi Antti Hyvärisen orkesteri soitti täällä usein.

– Tuossa seinällä on kuopiolaisen Sakari Kaasalaisen yhtyeen mainos. Tuolla näkyy Paula Koivuniemi nuorena, Julkuset viittilöivät paviljongin seinille.

Vielä 1960-luvulla Niiralassa oli muitakin palveluita kuin tämä viihde-elämän keskus: toistakymmentä maitokauppaa ja parhaimmillaan kolmekin yleistä saunaa.

Alkoholia Puistolassa ei viljelty ainakaan näkösällä. Viereisessä kahviossa oli tarjolla jaffaa, kahvia ja munkkeja.

Heinäkuussa 1986 Puistolan menosta vielä kerrottiin tanssi-illan reportaasissa Savon Sanomissa.

”Miehet seisoskelevat tarkkailuasemissa ovensuussa peittäen ovesta pilkottavan kesäillan. Pian karuselli on käynnissä ja miehillä käsivarsillaan halutut daamit.”

1990-luvulla Puistolassa enää joitakin tilaisuuksia ja parit nostalgiset kuutamotanssit vanhojen aikojen muistoksi.

Sirkkulanpuiston toimintayhdistys ei suunnittele tansseja eikä muitakaan yleisötapahtumia samalle tontille rakennetun paritalon takia. Asukkaille halutaan taata kotirauha.

Poikkeuslupa Julkusille heltisi tarinan perusteella.

Sirkkulanpuiston toiminnanjohtaja Petri Ruuskanen sanoo, että yhdistys on koettanut pitää paikkaa kunnossa suojelumerkinnänkin takia. Esimerkiksi katto on uusittu.

Julkusen juhliinsa tekemät korjaukset saivat Ruuskaselta kehuja.

Juhlakaluista itsestään vanha avioliitto on kuin perinteikäs tanssilava: historiankin takia arvokas.

Pitkän liiton salaisuus on Julkusten mukaan tahtominen. Pitää tahtoa myös silloin, kun koetellaan.

– Jotkut sanovat, että pitkä liitto on mielikuvituksen puutetta. Asia on juuri päinvastoin. Pitää olla mielikuvitusta, kolmen lapsen ja kuuden lapsenlapsen isovanhemmat kuvailevat vahvaa liittoaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.