Antti Tuisku sai ensimmäiset Emmansa – kuvasarja gaalasta

STT

Antti Tuisku nappasi perjantaina voiton kolmessa kategoriassa musiikkialan Emma-gaalassa Espoon areenassa. Tuisku palkittiin vuoden miessolistina, ja hänen albuminsa En kommentoi sai vuoden albumin ja vuoden popalbumin Emmat.

Rovaniemeläispoppari on kerännyt aiemminkin ehdokkuuksia, mutta perjantai-iltana vuosien työ lopulta palkittiin ja miehen kouraan lyötiin kerralla nippu viikinkikypäräisiä pronssipatsaita.

– Tämä viimeinen vuosi on ollut ihan huikea. Joka ilta nipistän itseäni sängyssä, tapahtuuko tämä oikeasti, Tuisku hämmästeli jo illan ensimmäisessä kiitospuheessaan.

Eikä hämmästys siihen jäänyt, vuoden miessolistin palkintoa noutaessaan mies puhkesi kyyneliin.

Vuoden naissolistina palkittiin Sanni, jonka hitti 2080-luvulla pokkasi palkinnon vuoden biisi -kategoriassa. Hän todisti illalla herkällä esityksellään, että palkinnon osoite oli oikea.

Viime vuoden helmikuussa julkaistun Lelu-albumin ensimmäinen single keräsi pitkin vuotta vakuuttavasti radiosoittoa. Tänä vuonna laulaja-lauluntekijä on herättänyt keskustelua kappaleellaan Että mitähän vittua.

 

Muista kategorioista poiketen vuoden musiikkivideo ja vuoden artisti valittiin yleisöäänestyksellä. Molemmat yleisökategoriat voitti viime vuoden tapaan stadioneilta tuttu Cheek, jonka yleisösuosiota voi jo hyvin kutsua sementoituneeksi.

Vuoden musiikkivideoksi valittu Hannu Aukian ohjaama Sä huudat on kerännyt videopalvelu Youtubessa jo lähes 2 700 000 katselukertaa. Cheekin palkinnot jatkoivat miehelle tuttua kaavaa – yleisö rakastaa, mutta kriitikkoraadit jäävät kylmiksi.

Suomi-hiphop oli muutenkin Emma-gaalassa huudossa. Vuoden yhtyeeksi valittiin rap-duo JVG ja vuoden tulokkaaksi Paperi T. JVG sai pystin myös vuoden striimatuimmasta kotimaisesta biisistä Tarkenee. "Taideräppäri" Paperi T:kään ei tyytynyt yhteen palkintoon, ja hänen kunnianhimoinen esikoisalbuminsa Malarian pelko palkittiin vuoden hiphopalbumina.

Pelkkää popin ja hiphopin rynnistystä ei gaala kuitenkaan ollut. Kaksi palkintoa nappasi myös kestosuosikki Nightwish, joka palkittiin sekä vienti-Emmalla että vuoden metallialbumin Emmalla Endless Forms Most Beautiful -levystä. Yhtye johtaa kaikkien aikojen Emma-tilastoa 14 palkinnolla.

Eniten Emma-ehdokkuuksia oli tänä vuonna Chisulla ja JVG:llä. Kiitellyn Polaris-albumin viime vuonna julkaissut Chisu palkittiin lopulta kategoriassa kriitikoiden valinta.

Gaalan juontajat Anni Hautala ja Sami Kuronen kutsuttiin töihin pikavaroituksella, koska aiemmin juontajaksi kaavailtu Axl Smith vetäytyi torstaina tehtävästä salakuvausepäilyjen vuoksi.

Illan esiintyjäkaartiin kuului myös 35-vuotista uraansa juhliva Yö-yhtye, joka esitti koosteen uransa suosituimmista kappaleista. Yö valittiin ensimmäisessä Emma-gaalassa vuoden 1983 parhaaksi yhtyeeksi.

 

Vuoden naissolisti: Sanni - Lelu

Vuoden miessolisti: Antti Tuisku - En kommentoi

Vuoden yhtye: JVG - 247365

Vuoden tulokas: Paperi T - Malarian pelko

Vuoden biisi: Sanni - 2080-luvulla

Vuoden pop: Antti Tuisku - En kommentoi

Vuoden albumi: Antti Tuisku - En kommentoi

Vuoden striimatuin kotimainen biisi: JVG - Tarkenee

Vuoden myydyin albumi: Adele - 25

Vuoden musiikkivideo: Cheek - Sä huudat (yleisöäänestys)

Vuoden artisti: Cheek (yleisöäänestys)

Vuoden rock-albumi: J. Karjalainen - Sinulle, Sofia

Vuoden metallialbumi: Nightwish - Endless Forms Most Beautiful

Vuoden iskelmäalbumi: Johanna Kurkela - Ingrid

Kriitikoiden valinta: Chisu - Polaris

Vuoden tuottaja: Henri Lanz (MGI)

Vuoden jazzalbumi: Verneri Pohjola Quartet - Bullhorn

Vuoden etnoalbumi: Kimmo Pohjonen - Sensitive Skin

Vuoden klassinen albumi: RSO & Hannu Lintu - Sibelius: Lemminkäinen Legend's, Pohjola's Daughter

Vuoden lastenalbumi: Hevisaurus - Soittakaa Juranoid!

Vienti-Emma: Nightwish

Erikois-Emma: Hannu Marttila, M.A. Numminen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.