Kansallispuistoja kehitetään matkailijoille - Katso kuvasarja Etelä-Konnevedeltä!

Kaisu Lötjönen

– Se oli todella rentouttava elämys, huokaa eräopasopiskelija Satu Puranen testattuaan päivän uudenlaista matkailupalvelua Etelä-Konneveden kansallispuistossa, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon rajalla. Takana on opastettu päiväretki, johon kuului hinausaluksella risteily ja tutustuminen Lapinsalon saareen luontoretkeilyn ja ruokailun merkeissä. Matka saareen Konneveden satamasta kestää 1,5 tuntia suuntaansa.

– Vesien kautta pääsee näkemään kansallispuiston parhaat puolet, koska puistosta iso osa kuitenkin koostuu vedestä, Puranen sanoo.

Etelä-Konneveden ja myös Tiilikkajärven kansallispuistoissa on tänä keväänä testattu useita uusia matkailutuotteita, joiden avulla kansallispuistoja pyritään tuomaan tunnetummaksi. Metsähallitus ja Savonia-ammattikorkeakoulu ovat järjestäneet työpajoja yrityksille viime vuoden marraskuusta lähtien. Työpajoista syntyi yhteensä kuusi eri matkailuhanketta, joiden kaikkien toivotaan antavan uutta virtaa kotimaan matkailulle. Hinaajaristeilyn lisäksi mukana on muun muassa melontaretkiä ja hyvinvointiviikonloppuja.

Vuonna 2014 perustettua Etelä-Konneveden kansallispuistoa pyritään tänä kesänä rakentamaan yhä käytännöllisemmäksi matkailijalle. Alueelle rakennetaan ainakin neljä rantautumispaikkaa kanooteille, uusia laavuja ja tulipaikkoja sekä jo lähiviikkoina valmistuva kävelyreitti.

Tällä hetkellä alue on vielä melko karua ja useille matkailijoillekin tuntematonta seutua.

– Täällä on peruspalveluverkosto olemassa ja yrittäjät ovat innoissaan kehittämässä aluetta. Suurin haaste on nyt, miten matkailijat saadaan löytämään tänne. Sen vuoksi nyt testataan, saadaanko aikaiseksi hyviä luontomatkailutuotteita, sanoo matkailun yliopettaja Hilkka Lassila Savonia-ammattikorkeakoulusta.

Reilun kymmenen henkilön testiryhmä oli tyytyväinen hinaajaristeilyyn, mutta moni toivoi esimerkiksi Lapinsalon luontopoluille selkeämpiä opasteita ja parempia reittejä. Osa poluista oli vaikeakulkuisia jo kaatuneiden myrskypuiden vuoksi. Hinaajaristeily ja kapteeni Seppo Puttosen asiantunteva opastus sekä retkeen kuulunut paikallisen ravintolayrittäjän tarjoama ruoka puolestaan sai kiitosta.

– Ruoka oli tehty puhtaista raaka-aineista, mutta ehkä jotain villiyrttejä kaipaisin myös lautaselle. Lapsille voisi järjestää retken aikana jotain eräopastusta tai muita tekemistä, jotta luonnosta saisi vielä enemmän irti, arvioi konneveteläinen ravintolayrittäjä Marja Hakkarainen.

Etelä-Konneveden kansallispuistokummi ja näyttelijä Matti Ristinen tutustui kansallispuistoon perheensä kanssa ensimmäistä kertaa.

– Tämä on karu ja upea alue. Kansallispuistot ovat matalan kynnyksen paikkoja, mutta niitä joutuu jostain syystä markkinoimaan suomalaisille. Me ollaan mökkikansaa, mutta kansallispuistoja ei osata vielä hyödyntää, Ristinen toteaa.

Jo pitkään vaellusta harrastanut Ristinen näkee luonnossa valtavan suuria mahdollisuuksia paitsi hyvinvoinnin myös elinkeinon kannalta.

– Luonnossa pääsee parhaimmillaan täysin irti arjesta. Myös lapset oppivat arvostamaan luonnossa oikeita asioita. Mikä olisi hienompi tapa viettää kesäpäivää?

Etelä-Konneveden ja Tiilikkajärven kansallispuistoihin on kehitettu kuusi uutta matkailutuotetta, joita on testattu tänä keväänä.

Matkailutuotteita ovat liikunnallinen viikonloppu, hyvän olo viikonloppu, kaksi melontaretkeä, hinaajaristeily ja ekoristeily sähkökäyttöisellä veneellä.

Vuoden mittaisen kokeiluhankkeen rahoittajina ovat Etelä-Savon ely-keskus, Metsähallitus, Savonia-ammattikorkeakoulu, matkalukeskus Metsäkartano ja Konneveden, Rautalammin ja Rautavaaran kunnat. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 70 000 euroa.

Hankkeessa on ollut mukana aktiivisesti noin 25 yrittäjää.

Etelä-Konneveden kansallispuisto perustettiin vuonna 2014.

Kansallispuistossa on yhteensä noin 600 saarta. Vesistön syvin kohta on yli 50 metriä.

Tällä hetkellä kansallispuistossa on vasta yksi kävelykierros, pituudeltaan 4,6 kilometriä. Lähiviikkoina alueelle avataan toinen. Myös uusia laavuja ja rantautumispaikkoja saariin on rakenteilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.